Színes terápia

Életünket el sem tudjuk képzelni színek nélkül: lakásunkat, környezetünket megtöltjük kedvenc színeinkkel, s pillanatnyi hangulatunkat is jól kifejezhetjük azzal, hogy milyen színű ruhát veszünk fel.

Már igen régóta használjuk a színeket kommunikációra, gondoljunk például arra, hogy egyáltalán nem mindegy, bizonyos alkalmakra milyen színű virágot adunk vagy kapunk. Az anyag színét az határozza meg, hogy a Nap sugaraiból mennyit nyel el, illetve mely sugarakat veri vissza.

Tudjuk azt is, hogy a kórházak zöldre festett falai nem csak a festő ízlését dicsérik, hanem a betegek nyugalmát is szolgálják. Arról azonban talán már kevesebben hallottak, hogy a színes fények a hangulatunkon kívül, az egészségi állapotunkat is befolyásolják. A színterápia éppen arra a megfigyelésre alapszik, hogy a különféle árnyalatok más és más reakciókat váltanak ki belőlünk.

Sárga

A sárga, a közhiedelemmel ellentétben nem az irigység, hanem az értelem és a megértés színe. Könnyíti a tanulási folyamatot, élénksége enyhíti a depressziót, és vigaszt nyújthat a napi csalódások után. Ha sárga színű izzót használunk, a lakást a melegség érzése járja át.

Persze a színek, s így a sárga fény is, testi panaszainkat is csökkenthetik. A napsárga sugarak enyhítik a bélműködési zavarokat, a gyomorbajok egy részét, a fény melegsége erősíti immunrendszerünket, sőt termékenységi problémák megoldásában is segítséget nyújthat.

színek

Piros

A piros a tűz és a föld színe. Általában akkor használjuk, ha romantikus hangulatot szeretnénk teremteni. A piros fény melegségérzetet kelt, és fokozza a test vérbőségét is, s ha nem csupán a hálószobában használjuk, hamarosan rájövünk, hogy egy piros színű villanykörte segítségével serkenthetjük a szervezet méregtelenítését. A piros fény légzőszervi hurutok, középfülgyulladás és jó néhány bőrbetegség kiegészítő kezelésére is alkalmas.

Narancssárga

A narancs kevert szín, a piros és a sárga elegye, így ötvözi a két szín tulajdonságait. Ez a szín, fény formájában is, melegséget, jóságot, megértést közvetít. Fokozza az étvágyat és a kíváncsiságot. Testi hatásai: máj- és hasnyálmirigy-problémák orvoslása, vérszegénység, tüdőbajok kezelése, de a kedélyállapot rohamos javulása is jótékony hatásai közé tartozik.

Zöld

A természet egyik alapszíne, erős nyugtató hatása van, ezért igen jó a központi idegrendszer bajainak kezelésére. A régiek úgy tartották, hogy a zöld szín felelős testünk ritmikus tevékenységeinek, a szívnek és a tüdőnek a működéséért. Talán ez a magyarázata, hogy olyan hatékony a szív- és a keringési panaszok, valamint a magas vérnyomás enyhítésében.

Kék

A kék különböző árnyalatai másként hatnak ránk. Az ég kékje élesíti intuícióinkat, megnyugtatja lelkünket és gondolatainkat. Remek a helyi gyulladások enyhítésére, szemölcsök visszaszorítására, szem- és fülgyulladás csökkentésére.

Az ibolyakék a piros és a kék keveréke, e két szín tulajdonságait ötvözi. A gyógyulás, a tudati kiegyensúlyozottság és a belső nyugalom színe. Segíti a gyógyulást, a gyors és könnyű álmot, és a depressziósok megnyugvását is.

Az ultraibolya fényről mindenkinek a káros sugárzás, az ózonlyuk és a bőrrák jut eszébe, pedig a mesterséges fényforrásokból kis adagokban érkező UV-fény gyógyító hatású. Ekcémák, szőrtüszőgyulladások, gyulladt pattanások eltüntetésében segíthet napi három-hat perc ultraibolya fény.

A szín- és fényterápia kiegészítő kezelés, amely lelki és testi bajaink orvoslására alkalmazható. Helyi kezelés – amikor a beteg testrészre irányítjuk a jótékony fénysugarakat – és egész testre alkalmazott kúra is létezik. A hangulatok, és lelki állapotok megváltoztatásában játszott vitathatatlan szerepét magam is kipróbáltam.

Ha egy nehéz nap után olvasólámpájába becsavar egy színes izzót, és alatta pihen, sokkal frissebb és vidámabb lesz, mint egy egyszerű szunyókálás után. A hatást fokozhatjuk, ha zene- és aromaterápiával együtt használjuk. Kellemes pihenést!

Forrás: https://napidoktor.hu/index