Stressz csökkentő pletykálás?

Kibeszélni a kollégáinkat – vagy éppen a szomszéd férjét – nem is olyan rossz dolog, mint azt elsőre hinnénk!

Kutatásokból ugyanis kiderült, hogy bár közben bűntudatot érzünk, a pletykálás jót tesz az egészségünknek, mert jó a stressz ellen!

A nők 85 százaléka imád pletykálni, és többnyire nehezükre esik egy titkot valóban megtartani – derült ki egy kozmetikai cég új felméréséből. Jó hír azonban, hogy bár nem szép dolog, azért az egészségünk jó hatással van. “A pletykálás növeli a pozitív hormonok szintjét, például a szerotoninét, és csökkenti a stressz– és a szorongás fokát” – magyarázta Dr. Colin Gill, pszichológus.

pletyka

Ez azért lehetséges, mert amikor másokról beszélünk, azt érdeklődve tesszük, és minket is érdeklődve hallgatnak, ami végül boldogabbá tesz bennünket. Ráadásul a pszichológus szerint ilyenkor gyakran nagyokat is nevetünk, ami szintén fokozza az örömteli érzéseket.

Evolúciós szempontból sem elhanyagolható a pletykálás, hiszen ilyenkor információkat gyűjtünk mások karakteréről és magatartásáról. A Harvard Egyetem kutatóinak legújabb tanulmánya szerint ugyanis ez megvéd minket a hazugságoktól és a csalásoktól. Ha azonban egy pletyka visszafelé sül el, vagy ránk nézve negatív, akkor a viselkedésünket is módosítjuk, vagyis befolyásolhatja a magatartásunkat is.

“A pletyka az életünk szükséges része. Az emberek 99 százalékban egymásról beszélnek. Ez az emberi faj sikerének az egyik kulcsa, nélküle kihaltunk volna” – fűzte hozzá a pszichológus.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.