Segítség! Terrorizál a főnököm!

Nemcsak a sok munka és a teljesítménykényszer, a rossz főnök és a kollégák is alaposan megkeseríthetik még a lelkes dolgozó életét is.

Sokan indulnak nap mint nap úgy munkába, hogy semmi kedvük hozzá, de rosszabb, ha még a gyomruk is görcsbe rándul a gondolattól, hogy ismét egy olyan helyen kell eltölteniük a napjuk legnagyobb részét, ahol lelki terrornak vannak kitéve.

A dolgozó, aki ideje nagy részét általában a munkahelyén tölti, érző ember is – ezt pedig sok vezető pozícióban levő hajlamos figyelmen kívül hagyni. Manapság a legtöbb helyen gyors, pontos, precíz, hatékony munkavégzést vár el a főnök, sokszor azonban a szükségesnél kevesebb munka közbeni szünettel és szabadidővel rendelkeznek a beosztottjai.

Nem kevés helyen kiemelkedő fizetés sem jár a leterheltségért cserébe, vagy esetleg nem is fizetnek időben – nem csoda, ha a dolgozó motivációja lecsökken. Ám ha lelkesedése megvan, és szerencsés esetben a kollégákkal is együtt lehet működni, akár még munka után is szívesen töltik együtt idejüket – akkor is megkeserítheti életüket egy rossz főnök.

Az állandó ellenőrizgetéssel, a másik ok nélküli hibáztatásával, csúnya hangnemmel vagy megalázó bánásmóddal, kioktatással sok főnök hiszi úgy, hogy jobb teljesítményre sarkallja dolgozóját. A megfélemlítés eszközét alkalmazza, kirúgással fenyegetőzik – olyan is előfordul, hogy valamilyen módon egymásnak ugrasztja a munkatársakat.

Vajon ezeknek a vezetőknek eszébe jut-e, hogy a beosztottjuk – aki ugye érző ember – ennek hatására nemhogy nem dolgozik majd jobban, hanem az egyre gyakoribb konfliktusok és támadások hatására csak még kevésbé tud koncentrálni a munkájára?

munkahelyi-terror

Először összezavarodik, egyre kevésbé érzi magát képesnek feladata ellátására – önértékelése megcsappan, és egy idő után akár abban is hibát vét, amit egyébként tökéletesen megcsinálna. A növekvő stressz csak még nagyobb bajt okoz. A dolgozó kiborul, elfárad, elfásul, beteg lesz -vagy talál egy másik munkalehetőséget, és elmenekül.

Azt sem ártana időnként szem előtt tartania egy főnöknek, hogy a megfelelő távolságtartás és tekintély mellett együttérző is legyen. Nem kell "bratyizós" viselkedést felvennie beosztottjaival szemben, de oda kellene figyelni arra is, hogy a beosztott nem egy robot, lehet akármilyen problémája. Küzdhet valamilyen gonddal, ami esetleg magántermészetű, és lehet túlságosan kimerült is, ami miatt nincs igazán formában. Talán az is jólesne neki, ha érdeklődne a problémája felől.

Sok főnök úgy véli, ha nincs a kollégák között túl nagy összhang és barátság, hatékonyabb lesz a munkavégzés, hiszen fokozottan a feladatukra figyelnek és riválist látnak egymásban.

Továbbá, hogy csak letolással és szigorral ér el dolgozóinál megfelelő munkát. Pedig a beosztott sokkal motiváltabb lesz, ha időnként meg is dicsérik.

Egy összetartó csapat sokkal jobb eredmények elérésére lehet képes, a kellemes munkahelyi légkör, a jó hangulatú kávézások, összejövetelek és a pozitív visszajelzések pedig sokat segítenek, és újabb lendületet adnak a munkához. Ez pedig nemcsak magának a dolgozónak, de a főnöknek és a cégnek is hasznára válik.

Forrás: