Motivált IQ zsenik

Az intelligenciatesztek legalább annyira mérik a motivációt, mint a mentális képességeket, állapították meg kutatók

A Pennsylvaniai Egyetem munkatársainak megállapítása szerint a magas IQ eléréséhez ugyanúgy szükség volt jó intelligenciára, mint nagymértékű motivációra, és alacsony intelligenciahányados előfordult bármelyik tényező hiányában. Ösztönzők hatására is mérhetően emelkedett az elért pontszám – írták az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukban.

A tanulmány első szakaszában az anyagi ösztönzők hatását elemezték korábbi vizsgálatok adatainak áttekintésével. Ezekben az intelligenciatesztekben összesen két ezer ember teljesítményét mérték, és megállapították, hogy valamennyi IQ-értéket növeltek az ösztönzők, ám különösen azoknál volt nagy az emelkedés mértéke, akiknek egyébként alacsonyabb volt a kezdeti IQ-ja.

teszt

A későbbiekben azt vizsgálták, miként hatott az elért IQ nagyságára a motiváció, valamint azok a jóslatok, amelyek az egyén intelligenciájára és későbbi teljesítményére vonatkoztak. Kétszázötven fiú eredményeit a kamaszkortól a fiatal felnőtt korig követték nyomon, és úgy találták, hogy ha csak az IQ nagyságára hagyatkoznak, túlbecsülhetik a későbbi intelligenciát.

Ahhoz, hogy valaki magas IQ-számot érjen el, az intelligencia mellett versenyszellem is szükséges, amely arra motiválja a teszt íróját, hogy az adott helyzetben a legtöbbet hozza ki magából. "Ha az IQ teszt (írása) nem motivál valakit, akkor az önmagában is előre jelez valamit" – fűzte hozzá James Thompson pszichológus, akit a BBC kérdezett meg az eredményről.

Forrás: