Ritka szép? Hajbeültetés a megoldás!

Nem a legvidámabb dolog azzal szembesülni, hogy lassan, de biztosan ritkul a hajunk. A hajbeültetés a legnépszerűbb és leghatékonyabb módszere a haj orvosi helyreállítására.

A kopasz férfiak látványa szinte mindennapos az egész világon. A fiatalabb férfiakat, de meglepő módon már a nők egy részét is érinti a kopaszodás problémája. Van, akit nem zavar, mást azonban nagyon is frusztrál a kopaszsága, melyen nem egyszerű segíteni.

Megoldások azonban vannak: a leghatékonyabb és legnépszerűbb ma a hajbeültetés. Talán mondani sem kell, hány ember veszi igénybe ezt a technikát szépsége, önbizalmának helyreállítása érdekében, nem árt azonban, ha a realitások talaján marad a páciens!

Sok türelem kell ahhoz, és jó pár hónap, hogy az eredmény látványos legyen. Egy hajbeültetés viszonylag bonyolult művelet, nagyjából 4 óra hosszáig tart. A műtét kimenetele sokban függ az azt végző szakembertől, ezért kellő energiát és időt kell szánni a legmegfelelőbb orvos kiválasztására.

A következő lépés a vele való időpont egyeztetés, melynek során az orvos azt is kideríti, mi áll a hajvesztés hátterében. Lehet az sérülés, genetika, égés, betegség vagy bármi más, amelyet most hajbeültetéssel korrigálunk.

Az eljárás során a saját hajat vagy a donor hajat a kopasz területre helyezik. Az orvos kivág egy apró területet a donor hajból vagy a páciens saját, hajas fejrészéből. A zsírszövet kivétele közben vigyáznia kell, hogy az úgynevezett follikuláris sejtek ne sérüljenek.

A fejbőrbe egy nagyon vékony tűvel helyeket szúrnak, graftokat, és ide ültetik be a hajat. A haj sűrűségét még az eljárás előtt meghatározzák. A felépülés rögtön a beavatkozás után kezdődik el, és heteken át tart.

haj29

Mi történik ezalatt?

1-12 nap

A műtétet követően a fejbőrt megtisztítják: antibakteriális samponnal mossák meg, a graftokban megtapadt vért eltávolítják, és az egész hajat átmossák. A donor oldalról természetes ilyenkor a zsibbadás és bizsergés érzése, saját oldalról pedig a pirosság és duzzanat. Utóbbi a hét végéig csillapodik. A pirosság és a fájdalom szintén csökken idővel.

12-14 nap

Olykor a műtétet követő második héten is esnek még le varratok, a megmaradtakat az orvos vagy más egészségügyi szakember eltávolítja.

3-5. hét

Ez idő alatt egy kevés hajhullás tapasztalható. Nem kell aggódni miatta, ez természetes, része a felépülésnek.

1-3. hónap

Néhány mikroszkopikus hajszálkezdemény látható a fejbőrön. A növekedő haj nagyon finom és könnyű. Az idő múlásával egyre vastagabb és sűrűbb lesz. Sok beteg kezd ilyenkor kételkedni a sikerben, de ne feledjük, a kulcsszó a türelem!

4-6. hónap

Az 5. hónap tájékán figyelemreméltó változás látható a korábban kopasz fejrészen. A mikroszkopikus méretű hajkezdeményekből hosszú és vastag hajszálak lesznek. A sűrűség még mindig kicsi, de a végső cél már nincs messze.

7-9. hónap

A haj már jelentős növekedésnek indul. A kopasz területet sűrű szőr borítja. Egyre inkább emlékeztet a normális hajra. Egy év leforgása után tapasztaljuk meg a hajbeültetés igazi eredményét. Jelentkezik a vágyott hossz és sűrűség. Ritka esetben szükség lehet korrigáló eljárásra, de egy éven belül garantált az eredmény.

Forrás: