Őszülés: kiderült, hogyan okozhatja azt a stressz

Genetika és problémák miatt őszül a haj?

Talán nem is téved sokat, aki azzal viccelődik, hogy valaki vagy valami miatt „megőszül”. Egy új tanulmány szerint a stressznek jelentős szerepe van az őszülés megkezdődésében.

Sokak számára talán nem újdonság, különösen, ha maguk is megtapasztalták: a stressz kulcsszerepet játszik abban, milyen gyors ütemben kezdődik el az őszülés, hajunk színesről szürkére vált.

A tudósok hosszú ideje értenek bizonyos összefüggéseket a stressz és az ősz haj között, ám egy új tanulmány, melyet a Nature szaklap közölt, mélyebbre ás a témában.

A Massachusetts-i Harvard Egyetem kutatói kezdeti tesztjeikben a kortizolt vették komolyabban szemügyre, melyet stressz hormonnak nevezünk. Amikor egy ember „harcolj vagy menekülj” helyzetbe kerül, ez a hormon árad szét a testben. Igen fontos funkcióról van szó a szervezetben, ám ha a kortizol hosszú ideig van jelen, számos negatív egészségügyi hatása számíthatunk. Érintve lesz a szimpatikus idegrendszer is. Ezek az idegek szerte a testben megtalálhatók, beleértve az egyes szőrtüszőkhöz vezető utakat – hívják fel a figyelmet a kutatók.

A stresszválasz során felszabaduló kémiai anyagok – különösen a norepinefrin – a pigmentet előállító őssejtek idő előtti aktiválódását idézik elő – s kimerítik a haj színtartalmát.

„A stressz általunk felfedezett káros hatása annál is nagyobb, mint amit feltételeztünk – mondta el Ya-Chieh Hsu, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard őssejt- és a regeneráló biológia tanszékének docense. – Csupán néhány nap leforgása alatt az összes pigmentet regeneráló őssejt elveszett. Ha pedig egyszer eltűntek, ezek a pigmentek nem regenerálódnak. A károsodás tartós.”

A stressz mellett a genetika is ludas

Természetesen nemcsak a stressz válthatja ki az őszülés jelentkezését, a legtöbb esetben egyszerű genetika az oka.  „A szürke hajtincseket a melanociták (pigmentsejtek) vesztesége okozza a szőrtüszőben. Ez a kor előrehaladásával megtörténik és sajnos nincs kezelés ellene, a sejteket és az általuk termelt melanin pigmenteket nem lehet visszaállítani – fejtette ki dr. Lindsey A. Bordone, a ColumbiaDoctors bőrgyógyásza, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának dermatológiai asszisztens professzora. – A genetikai tényezők meghatározzák, mikor kezdődik az őszülés.”

Foto:pixabay.com

 

Persze ilyen esetben is szerepet játszanak a környezeti tényezők – így a stressz is. A dohányzás például ismert rizikófaktor az idő előtti őszülés esetében, vagyis nem árt leszokni.

Más, a korai őszüléshez hozzájáruló tényező a fehérje, a B12 vitamin, a réz, a vas hiánya, illetve részben az oxidatív stressz felhalmozódása.

Ezt a stresszt a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány váltja ki a testben, amely károsíthatja a szöveteket, fehérjéket, a DNS-t – emelte ki Kasey Nichols, NMD, arizonai orvos és a Rave Reviews egészségügyi szakértője. Bizonyos fokú oxidatív stressz pedig az élet természetes része.

ősz haj

Foto:pixabay.com

Hogyan késleltethető az őszülés?

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni színes tincseinket, érdemes odafigyelni arra, hogy elegendő Omega-3 zsírsavat együnk – így diót, zsíros halat -, s ne töltsünk túl sok időt a bőr- és hajrongáló ultraibolya sugárzás hatásának kitéve. Szedjünk B12 és B6 vitamint.

Ha az egészséges hajról esik szó, nemcsak arra kell figyelmet fordítani, mit teszünk a tincsekre – hanem arra is, hogy mit eszünk…

Top 10 – ételek az egészséges hajért!

Az új Harvard-kutatás egyébként egerekkel készült, ezért az eredmények megerősítéséhez szükség lenne ugyanezen eredmények megismétlésére emberi vizsgálaton belül. Mint azt Hsu megjegyezte: azzal, hogy pontosan megértik, hogyan érinti a stressz a pigmentet regeneráló őssejteket, alapokat fektetnek le annak megértéséhez, miként hat a stressz a test egyéb szerveire és szöveteire.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php