Őszülés: kiderült, hogyan okozhatja azt a stressz

Genetika és problémák miatt őszül a haj?

Talán nem is téved sokat, aki azzal viccelődik, hogy valaki vagy valami miatt „megőszül”. Egy új tanulmány szerint a stressznek jelentős szerepe van az őszülés megkezdődésében.

Sokak számára talán nem újdonság, különösen, ha maguk is megtapasztalták: a stressz kulcsszerepet játszik abban, milyen gyors ütemben kezdődik el az őszülés, hajunk színesről szürkére vált.

A tudósok hosszú ideje értenek bizonyos összefüggéseket a stressz és az ősz haj között, ám egy új tanulmány, melyet a Nature szaklap közölt, mélyebbre ás a témában.

A Massachusetts-i Harvard Egyetem kutatói kezdeti tesztjeikben a kortizolt vették komolyabban szemügyre, melyet stressz hormonnak nevezünk. Amikor egy ember „harcolj vagy menekülj” helyzetbe kerül, ez a hormon árad szét a testben. Igen fontos funkcióról van szó a szervezetben, ám ha a kortizol hosszú ideig van jelen, számos negatív egészségügyi hatása számíthatunk. Érintve lesz a szimpatikus idegrendszer is. Ezek az idegek szerte a testben megtalálhatók, beleértve az egyes szőrtüszőkhöz vezető utakat – hívják fel a figyelmet a kutatók.

A stresszválasz során felszabaduló kémiai anyagok – különösen a norepinefrin – a pigmentet előállító őssejtek idő előtti aktiválódását idézik elő – s kimerítik a haj színtartalmát.

„A stressz általunk felfedezett káros hatása annál is nagyobb, mint amit feltételeztünk – mondta el Ya-Chieh Hsu, PhD, a tanulmány vezető szerzője, a Harvard őssejt- és a regeneráló biológia tanszékének docense. – Csupán néhány nap leforgása alatt az összes pigmentet regeneráló őssejt elveszett. Ha pedig egyszer eltűntek, ezek a pigmentek nem regenerálódnak. A károsodás tartós.”

A stressz mellett a genetika is ludas

Természetesen nemcsak a stressz válthatja ki az őszülés jelentkezését, a legtöbb esetben egyszerű genetika az oka.  „A szürke hajtincseket a melanociták (pigmentsejtek) vesztesége okozza a szőrtüszőben. Ez a kor előrehaladásával megtörténik és sajnos nincs kezelés ellene, a sejteket és az általuk termelt melanin pigmenteket nem lehet visszaállítani – fejtette ki dr. Lindsey A. Bordone, a ColumbiaDoctors bőrgyógyásza, a Columbia Egyetem Orvosi Központjának dermatológiai asszisztens professzora. – A genetikai tényezők meghatározzák, mikor kezdődik az őszülés.”

 

Persze ilyen esetben is szerepet játszanak a környezeti tényezők – így a stressz is. A dohányzás például ismert rizikófaktor az idő előtti őszülés esetében, vagyis nem árt leszokni.

Más, a korai őszüléshez hozzájáruló tényező a fehérje, a B12 vitamin, a réz, a vas hiánya, illetve részben az oxidatív stressz felhalmozódása.

Ezt a stresszt a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúlyhiány váltja ki a testben, amely károsíthatja a szöveteket, fehérjéket, a DNS-t – emelte ki Kasey Nichols, NMD, arizonai orvos és a Rave Reviews egészségügyi szakértője. Bizonyos fokú oxidatív stressz pedig az élet természetes része.

ősz haj

Hogyan késleltethető az őszülés?

Ha szeretnénk minél tovább megőrizni színes tincseinket, érdemes odafigyelni arra, hogy elegendő Omega-3 zsírsavat együnk – így diót, zsíros halat -, s ne töltsünk túl sok időt a bőr- és hajrongáló ultraibolya sugárzás hatásának kitéve. Szedjünk B12 és B6 vitamint.

Az új Harvard-kutatás egyébként egerekkel készült, ezért az eredmények megerősítéséhez szükség lenne ugyanezen eredmények megismétlésére emberi vizsgálaton belül. Mint azt Hsu megjegyezte: azzal, hogy pontosan megértik, hogyan érinti a stressz a pigmentet regeneráló őssejteket, alapokat fektetnek le annak megértéséhez, miként hat a stressz a test egyéb szerveire és szöveteire.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.