Nyári meleg – Melyek a biztonságos tevékenységek hőség esetén?

Legyünk kint keveset és figyeljünk oda a kellő hűtésre

Nyári hőség idején nagyon fontos odafigyelni a megfelelő hidratáltságra és arra, hogy biztosítsunk testünknek lehűlési lehetőséget a meleg időben. Lássuk, hogyan mehetünk biztosra.

Bár a nyarat sokan szeretik, a meleg, a több napig tartó hőség megviseli a szervezetet. A szakemberek ilyenkor felhívják a figyelmet arra, hogy mindig legyen módunk hűvösre elvonulni, s ismerjük fel időben a hőségbetegségek jeleit.

Amikor a hőmérséklet 32 fok fölé emelkedik, kezdünk feszültek lenni, hogyan fogjuk kezelni a helyzetet. Íme a legjobb módszerek arra, hogy nyári meleg, hőség idején biztonságban maradjunk.

1.Korlátozzuk szabadtéri tevékenységeinket

Ne tartózkodjunk sokat kint, a gyerekek se játszanak hőségben a szabadban, hacsak nem olyan tevékenységről van szó, mint a medencében fürdés, úszás, pancsolás, ahol a víz csökkentheti a test maghőmérsékletét.

A szabad ég alatt dolgozó embereknek a biztonság érdekében javasolt az időbeosztásukat aszerint módosítani, hogy a kora reggeli órákban vagy naplemente után dolgozzanak.

Kerüljük el a „hőszigeteket”, például a sötét színű tetőt, ahol összegyűlik és megmarad a magas hőmérséklet.

Ha otthon maradunk, igyekezzünk a lakást, házat megfelelően lehűteni. Ahol nincs klímaberendezés, ott kora reggeli és késő esti szellőztetéssel engedjünk be friss levegőt, majd húzzuk le a redőnyöket a nap nagy részére, szerezzünk be hőtaszítót az ablakokra, szereljünk fel árnyékolót, ahová lehet.

Amennyiben otthonunkat nem tudjuk kellően lehűteni, érdemes rövidebb-hosszabb időre elmenni egy-egy bevásárlóközpontba, könyvtárba, ahol van légkondicionálás.

Fotó: 123rf.com

2.Maradjunk hidratáltak

A biztonság érdekében a megfelelő hidratálás szükségessége vitathatatlan. Bár a sok víz fogyasztása a nagy melegben magától értetődőnek tűnhet, fontos az is, hogy pótoljuk az izzadáskor elvesztett elektrolitokat.

Az egyik legnagyobb veszély extrém nyári melegben a kiszáradás. Testünk hűvös marad az izzadás miatt, de rengeteg vizet és elektrolitot veszítünk a hőségben. A sima víz, de bizonyos típusú sportitalok igen hasznosak lehetnek ezek pótlásában. A nátriumszint fenntartása is fontos, amelyet az izzadás befolyásolhat.

A cukros italokat és az alkoholt azonban kerüljük, ezek csak rossz hatást fejtenek ki a nagy melegben.

Ha hányingert, gyomorgörcsöt érzékelünk, az a dehidratáció jele. Ördögi körhöz vezethet, mert aki rosszul van, nem akar inni, de a vízre szüksége van a kiszáradás elkerüléséhez.

Ezért nagyon fontos felismerni a dehidratáció előjeleit, még mielőtt kialakulna. A jelek érzékelésekor kezdjünk el vizet inni, s ha továbbra sem vagyunk jól, hívjunk orvost.

A gyermekekre különösen oda kell figyelni a hőségben, mert képesek belemerülni a játékba úgy, hogy inni közben elfelejtenek.

3.Nem átlagos esetek nyári melegben – áramkimaradás

Az áramkimaradások extrém hőségben gondot okozhatnak. Ha túl sokat járatjuk a légkondicionáló berendezéseket, túlterhelhetjük az elektromos hálózatot. A biztonságunk érdekében kell hogy legyen tervünk arra az esetre, ha nem tudunk otthon lehűlni – illetve, ha van akkumulátorral működő alternatíva, győződjünk meg róla, hogy rendelkezünk-e mindennel, ami szükséges az áramellátáshoz.

Így aludhatunk jól a kánikulában

4.Gyógyszerek és ellátás

Érdemes tudni a nyári melegben, hogy egyes gyógyszerek ronthatják a hőtűrő képességünket, s  még hajlamosabbá tehetnek a hőstresszre.

Az ilyen mellékhatásokat okozó gyógyszerek közé tartoznak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek és a rohamok kezelésére szolgáló készítmények. Aki használja valamelyiket, annak különösen óvatosnak kell lennie, hogy fenntartsa jó közérzetét a hőségben. Kiemelten fontos odafigyelni az idősekre.

Extrém nyári melegben arra is érdemes felkészülni, hogy segítségre szoruló rokont, barátot, szomszédot elhelyezzünk, segítsünk otthonunkban egy ideig.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Biztonságunk érdekében mindig fontos ébernek lenni a tünetekkel kapcsolatban. Amennyiben valaki nehezen érzékeli a hőmérsékletet vagy úgy érzi, lehűl, anélkül, hogy ténylegesen megváltozna a hőmérséklete, az arra utal, hogy orvoshoz kell fordulnia.

Szintén azonnali segítségre van szükség gyomorgörcs, émelygés, gyengeség és szédülés esetén. Ez különösen így van, ha idős emberről van gyermekről van szó, akik fokozottan érzékenyek lehetnek a melegre.

Figyeljünk fel arra, ha valakinek beszédnehézségei támadnak, szavait elmossa, összezavarodik, nemigen van értelme annak, amit mond – ezek a hővel összefüggő betegségek jelei.

Ha túlmelegedünk (vagy más valakin észrevesszük ezt az állapotot), először keressünk egy helyet, ahol lehűlhetünk, üljünk le, igyunk sok vizet. Ha ez nem működik, orvost kell hívni.

Forrás: Napidoktor.hu