A nőiesség lélekben dől el – de a testre is hatással van!

A PCOS tünetei leginkább olyan tünetek, melyek a nőiesség külső, elsődleges testi jegyeit férfiasra változtatják (hasra hízás, erőteljes szőrösödés, hajhullás, férfihormon-túlsúly).

A szakirodalmi adatok és az első PCOS-oknak szervezett pszichodráma csoportunk tapasztalatai is azt mutatják, hogy a női szerepek, a nőiség, nőiesség pszichés megélése, elfogadása hatással van a testi, hormonális működésre is.

Sok vizsgálat kimutatta az összefüggést a rendszertelen menzesz és a stressz között. Mind a soványság, mind a kövérség olyan eltérést okoz a zsírszövet-testsúly arányban, amely kimutathatóan negatív hatással van a hormonális rendszerre, így a reprodukciós képességre is. Emellett a stressz és a szorongás ugyancsak fontos okok lehetnek a kívánt terhesség létrejöttének elmaradásában éppúgy, mint az inzulinrezisztencia és ezáltal a PCOS kialakulásában.

Találja meg újra az egyensúlyt!

A PCOS hatékony kezelése teljes életmódváltással jár (diéta, mozgás, esetleg gyógyszeres kezelés) és ez teljesen átalakítja eddigi életünket, és ebben az újraépített életünkben kell megtalálnunk újra az egyensúlyt. Az egyensúly elérése és megtartása pedig sokkal könnyebb akkor, ha pszichés alapozás, a lelki pillér is kellően erős mindehhez. A pszichés alapozás elengedhetetlen része a megfelelő önismeret: a PCOS-oknak szervezett önismereti pszichodráma csoportunk pont ebben tud segíteni.

nőiesség

 

Pszichodráma a PCOS ellen

Két évvel ezelőtt szerveztük az első ilyen 120 órás pszichodráma csoportunkat, és mi, vezetők is nagyon sok tapasztalattal gazdagodtunk.

A legfontosabb, ami kiderült az első csoporttal való munka során, hogy a PCOS lelki szinten is komoly problémákat okoz a női szerepekben (nővé érés, párkapcsolat, anyaság). Ezekkel a témákkal rengeteget dolgoztunk és a csoport tagjainak elért eredményei is eköré szerveződnek: többen kiléptek a rosszul működő párkapcsolatukból és mertek új párkapcsolatot kezdeni.

Volt, aki több éves hármas alapkezelés mellett a csoport második felében kezdett el spontán és rendszeresen menstruálni és párkapcsolata is lett, több év “szingliség” után. Az egyik lány a csoport hatására tudta elkezdeni a diétát és a mozgást, amitől látványosan fogyni kezdett, ciklusa rendeződött és újra egyetemre kezdett járni a munka mellett. Lett egy kismamánk is, aki most nyáron szülte meg a kisfiát.

Ép testben ép lélek

Bebizonyosodott, hogy ha a lélek dolgai rendben vannak, könnyebben megy a gyógyulás, könnyebb betartani a kezeléseket. Akik készek a változásra, az önismeret mélyítésére, de ehhez szükségük lenne egy támogató, elfogadó közegre, azok a http://www.pszichodramapcos.hu honlapon érdeklődhetnek aktuális csoportjaink iránt.

Forrás: http://www.webbeteg.hu/


Egy válasz

  1. gőre gábor

    A női szépség, a butaság kárpótlása! A lihegő, nyálcsorgató kankutyák, meg elhitetik vele rendkívüliségét!