Nem ismerjük a saját szomszédainkat

Megdöbbentő tények derültek ki egy nemrégiben végzett felmérésből: a britek fele annyira sem ismeri a közvetlen szomszédjait, hogy legalább a keresztnevüket tudja. Ön tudja, kik mellett él?

Egy jó szomszéd aranyat ér – de akkor vajon miért van az, hogy egyre kevésbé ismerjük a szomszédainkat, és ez nemcsak a bizalmasabb, magánjellegű részletek nem tudására értendő, de ahogy egy nemrég készített felmérés kimutatta, sokszor már azt sem tudjuk, mi a szomszédunk keresztneve, sőt, az sem ritka, hogy úgy megyünk el mellettük az utcán, hogy fel se ismerjük.

A felmérést ugyan Angliában végezték, de megkockáztatjuk, hogy ha a pontos arányok nem is, a tendencia mindenképp igaz lehet ránk, magyarokra is, de talán a világ bármely pontjára.

A szakemberek szerint az elidegenedés oka az egyre rohanóbbá váló társadalom lehet, ez elszigetel a többi embertől, azoktól is, akik talán csak néhány méterre élnek tőlünk.

A nagyobb városokban már jóval korábban elindult ez a folyamat, de ami igazán meglepő, már az eddig nyitottabbnak, barátságosabbnak mondott vidéki területekre is kezd igaz lenni.

A Daily Mirror által hivatkozott felmérés szerint minden harmadik ember úgy megy el a szomszédja mellett az utcán, hogy felismerné, a kerítés túlfelén ő lakik, és háromból ketten nem tudták felidézni, mióta élnek közvetlen szomszédságban.

A Churchill Home Insurance által végzett kutatás azt is feltárta, hogy a megkérdezettek 40 százaléka zavarba jött akkor, amikor azt kérdezték, vannak-e a szomszédnak gyermekei, esetleg kisállata. Háromnegyedüknek fogalma sem volt, mivel keresi a kenyerét a szomszéd, és kevesebb mint egyharmaduk vallotta azt, hogy egy baráti társaságba tartoznak.

És ezzel még nincs vége: talán a leginkább meglepő az a részlet, melyből kiderül, hogy akik nem igazán ismerik a szomszédjukat, azok ennek okaként azt mondták, hogy nem kedvelik őket vagy pedig annyira nem bíznak meg bennük, hogy inkább minden lehetséges módon igyekeznek elkerülni őket és a velük történő kapcsolattartást.

“A szomszédok közti bizalomhiánynak megvannak a következményei is. Az emberek kevésbé nyitottak arra, hogy megismerjék egymást és figyeljenek egymásra”
– mondja Martin Scott, a kutatást végző intézet vezetője. “Pedig fontos lenne, hogy jó kapcsolatot ápoljunk azokkal, akikkel a legközelebb élünk egymáshoz, csak így lehet biztonságosabb és barátságosabb hely az a közösség, amelyben élünk” – tette hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.