Milyen vagy a párkapcsolatodban? Ragaszkodó, menekülő vagy gátlásos?

Egy reprezentatív kutatás kimutatta, hogy a jó házasságok egyik titka az, hogy a benne élők egyformán képesek kötődni egymáshoz. A kötődés képessége, vagy annak hiánya lelki alkatunk, személyiségünk fontos összetevője.

 

Egy párkapcsolat akkor lesz tartós és boldog, ha mindketten ugyanahhoz a kötődési típushoz tartozunk.

Fotó: pexels.com

 

Lássuk, melyek ezek:

1. A ragaszkodó

Ez a legszerencsésebb, és a leggyakoribb típus. Nagyon fontos számára a másik közelsége, a bizalom a gyengédség. Sokat tesz a kapcsolatáért, megbocsátó, kellemes társ. Nem okoz lelki fájdalmat, nem vitázik csak azért, hogy neki legyen igaza. Ha egy kapcsolatban mindketten ilyenek, biztosan tartós és boldog lesz a házasságuk.

2. A menekülő

Jelmondata, hogy szerelem igen, de elköteleződés nem. Számára legfontosabb a függetlensége. Soha nem beszél a jövőről, jól tűri a magányt. Kapcsolataiban nem keres önigazolást, nem akar mindenáron bizonyítani. Problémáit többnyire egyedül oldja meg. Kerüli az intimitást. Ez nem jelenti azt, hogy nem képes szeretni. Ha egy kapcsolatban mindketten ilyenek, akkor nincs baj, ha azonban csak egyikük ilyen, akkor borítékolható a válás.

3. A gátlásos

Tele van ellentmondásokkal, vágyik a boldog kapcsolatra, de amikor boldog lehetne nem meri elhinni. Örökké megkérdezi, hogy tényleg szeretsz-e. Alapvető problémája, hogy nem tartja magát sokra, kicsi az önbizalma és nem meri elhinni, hogy őt bárki is szeretheti. Retteg attól, hogy elhagyják ezért nagyon féltékeny. Olyan társ való mellé, aki a ragaszkodó típusba tartozik, és kedvességével képes feloldani a félelmeit.

Mit jelent a párkapcsolati kényszerbetegség? Mi okozza?

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.