Mit jelent a párkapcsolati kényszerbetegség? Mi okozza?

A kapcsolatok kulcsfontosságúak az egészség és a boldogság szempontjából. Az erős, szeretetteljes kapcsolatok a barátokkal, a családdal és a romantikus partnerekkel erősíthetik az immunrendszert, csökkenthetik a stresszt, és segíthetnek abban, hogy úgy érezd, tartozol valahová.

A romantikus kapcsolatok lehetnek az egyik legfontosabb kapcsolatok az ember életében. A romantikus kapcsolat általában érzelmi és fizikai közelséget jelent, amely két ember közötti mély érzelmekre épül. A kapcsolatok gyakran olyan elkötelezettségeket foglalnak magukban, mint az együttélés, a házasságkötés és a gyermekvállalás.

Sok emberben vannak kétségek és bizonytalanságok a romantikus kapcsolatokkal kapcsolatban. A kapcsolati kényszerbetegség (kényszerbetegség) az, amikor a romantikus kapcsolattal összefüggő kétségek és kellemetlenségek ellenőrizhetetlenné válnak, és ártanak a kapcsolatnak.

Mi a párkapcsolati kényszerbetegség?


A párkapcsolati kényszerbetegség (ROCD) a kényszerbetegség egy fajtája. A kényszerbetegség olyan mentális betegség, amely nemkívánatos, ismétlődő gondolatokkal (rögeszmékkel) és ezekkel a gondolatokkal kapcsolatos kontrollálhatatlan rutinokkal vagy ismétlődő viselkedésekkel (kényszerekkel) jár.

Például, ha valaki baktérium-fókuszú kényszerbetegségben szenved, megszállottan fél attól, hogy megbetegszik. Lehet, hogy naponta legalább hússzor kezet mos, hogy megakadályozza a baktériumok bejutását a szervezetébe. A kézmosási kényszer a mindennapi életük útjába állhat.

Az álmaink elárulják, ha nem boldog a párkapcsolatunk

Mi okozza a párkapcsolati kényszerbetegséget?


A szakértők nem biztosak abban, hogy az agyban zajló kémiai folyamat okozza a kényszerbetegséget/kapcsolati kényszerbetegséget. Valószínűleg ahhoz van köze, ahogyan az agy különböző részei hormonokon és elektromos jeleken keresztül kommunikálnak egymással.

A kényszerbetegségben szenvedő emberek gyakran akarnak biztosak lenni abban, hogy a dolgok éppen megfelelőek vagy teljesek. A kapcsolat lehet a kapcsolat “helyességével” kapcsolatos rögeszmék és kényszeres viselkedések kivezető útja.

 

Mik a párkapcsolati kényszerbetegség tünetei?


A párkapcsolati kényszerbetegség tünetei közé tartoznak a kapcsolatra vonatkozó kényszeres gondolatok, amelyek a viselkedésben is megmutatkozhatnak.

párkapcsolat, féltékenység
Ismétlődő gondolatok. A párkapcsolati kényszerbetegség olyan ismétlődő gondolatokat okoz, mint például:

  • “Ő az “igazi”, vagy van valaki más, aki jobban illik hozzám?”
  • “Elég jó partner vagyok a számára?”
  • “Nem éreztem magam beindulva, amikor az előbb megcsókolt. Ez azt jelenti, hogy valami baj van a kapcsolatunkkal?”
  • “Tényleg szeretem a partneremet, vagy csak a párkapcsolat fontosságából indulok ki?”
  • “Észrevettem, hogy egy másik személy vonzó. Ez azt jelenti, hogy nem vagyok elég hűséges a partneremhez?”
  • “Mi van, ha hibát követtem el azzal, hogy ebben a kapcsolatban vagyok?”
  • “Félrevezetem a partneremet, ha nem vagyok teljesen biztos benne, hogy örökké ebben a kapcsolatban akarok maradni?”
  • “Nem gondolok állandóan a partneremre – ez azt jelenti, hogy nem szeretem őt igazán?”
  • “Rettegek attól, hogy egyedül maradok, ha a partneremmel szakítunk.”
  • “Ma nem voltam elárasztva a partnerem iránti szeretettől. Ez azt jelenti, hogy nem illünk össze?”

Ezek a gondolatok annyira nyomasztóvá válhatnak, hogy nem tudsz másra gondolni.

A hibákra összpontosítás. A ROCD a partnered megjelenésének vagy személyiségének valamely hibájával kapcsolatos megszállottságot eredményezhet. Nehézséget okozhat, hogy figyelmen kívül hagyd a hibát, még akkor is, ha az jelentéktelennek tűnik.

Lehet, hogy a partnered például hangosan rágja az ételt, vagy csak oly módon, hogy az téged idegesít. Ha párkapcsolati kényszerbetegségben szenvedsz, azon aggódhatsz, hogy ez annak a jele, hogy a párkapcsolatod nem megfelelő.

Megnyugtatás kérése. Előfordulhat, hogy ismételten megerősítést keresel arra vonatkozóan, hogy a kapcsolatod a megfelelő választás. Lehet, hogy kikéred a barátok, a család vagy mások véleményét a kapcsolatról. Az is előfordulhat, hogy gyakran kéred a partneredtől, hogy mondja azt, hogy “szeretlek”, vagy megkérdezed, hogy minden rendben van-e.

Szorongás az impulzusok és késztetések miatt a kapcsolatban. Gyakori, hogy futó gondolataid vannak a szakításról vagy a partner megcsalásáról. Ha párkapcsolati kényszerbetegségben szenvedsz, előfordulhat, hogy ezek a késztetések akkor is a rögeszméddé válnak, ha nem akarod őket megvalósítani. Kétségbe vonhatod saját elkötelezettséged a partnered iránt.

A partner vagy a kapcsolat összehasonlítása másokkal. Gyakran előfordulhat, hogy partnered tulajdonságait egy másik személy tulajdonságaihoz hasonlítod. Megkönnyebbülést érzel, ha a partnered több pozitív tulajdonsággal rendelkezik a másiknál.

Problémák a szexszel kapcsolatban. A párkapcsolati kényszerbetegség megnehezítheti, hogy élvezd a szexet a partnereddel. Megszállott gondolataid elvonhatják a figyelmed arról, hogy teljesen jelen legyél a szexuális együttlét során.

párkapcsolat

Foto:123rf.com

Hogyan lehet a párkapcsolati kényszerbetegséget kezelni?


Az expozíció- és válaszmegelőző terápia (ERP) a párkapcsolati kényszerbetegség kezelésének hatékony típusa lehet. Ez a fajta terápia magában foglalja, hogy lassan kiteszi magát a kiváltó tényezőknek, például a partneréről készült nem túl hízelgő fényképnek. Idővel az ERP csökkentheti ezeknek a kiváltó okoknak az erejét.

Egyes gyógyszerek is enyhíthetik a párkapcsolati kényszerbetegség okozta szorongást és depressziót. A szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k) a kényszerbetegség kezelésében gyakran alkalmazott gyógyszerfajták. Ezek a gyógyszerek általában orvosi rendelvényre kaphatók.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.