Mit okoz, ha elfojtjuk az érzelmeinket?

Ha az ember viselkedése, magatartása megváltozik, az vajon magával hozza-e a szervei működésének változását is?

Érzelmeink elfojtása okozhat-e testi megbetegedéseket?

Ezekre a kérdésekre kereste a választ a Kossuth Rádió Az este című műsorában a hétfői házigazda, Juhász Árpád geológus és vendége, Bárdos György viselkedés élettannal foglalkozó biológus.

Sokkal inkább egy hatásos regénycímnek hangzik, mint valóságnak. Pedig sajnos valós betegségről van szó: az alexitímiás nem tudja kifejezni érzéseit és átélni sem őket.

Alexitímiás, az érzelmek nélküli ember

A geológus a hétfői adásban Bárdos György viselkedés élettannal foglalkozó biológussal beszélgetett többek között a stresszes szituációk, élethelyzetek kezeléséről, az érzelmek elfojtásáról és a szerveink ezekre adott reakcióiról.

Foto:pixabay.com

A zsigeri szinten jelentkező reakciót nem tudjuk visszafogni. A belső szervi változások akkor is végbe mennek bennünk egy konfliktushelyzetben, ha azt érzelmi szinten nem mutatjuk ki” – magyarázta a műsorban Bárdos György. „„Ha az ember tartósan él állandó belső diszharmóniában, az komoly betegségek okozója is lehet”” – tette hozzá Az este vendége, aki arra is válasszal szolgált, hogy csökkenthető-e a zsigeri reakció érzelmi nyomás alatt.

A teljes beszélgetést IDE kattintva hallgathatja vissza a mediaklikk.hu oldalán!

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.