Mindennapi babonáink

A horrorfilmek készítői legbenső félelmeinket próbálják képernyőre álmodni. Akkor a mindennapi babonáink miért nem jutnak szerephez?

Hiszen a babona a legelterjedtebb és leginkább elfogadott félelem. Megijedünk az utunkat keresztező fekete macskától, vagy attól, ha a kezünkben elpattan a tükör. Eközben rizst szórunk a templomból kilépő mennyasszonyra, és a hajadon nők, vagy legújabb elnevezésükkel a szinglik igyekeznek elkapni a feldobott csokrot. Babonáink rabjai vagyunk, még ha nem is tudunk róla.

Babonák a szomszédból

Minden nép más és más legendákat épített ki az elszigeteltség idejében, de mára ledőltek a határok, és megismerhettük a különböző kultúrák dédelgetett félelmeit. Erre a legjobb példa, hogy sokan ismerik a mondást, miszerint a pók szerencsét hoz. Ez a mohamedán vallásból került át hozzánk. Ott Mohamed menekülés közben egy barlangban rejtőzött el, aminek a bejáratát beszőtte utána a pók, így megtévesztette az üldözőit. Ez a történet volt az alapja a felvetésnek, hogy ha pókot találunk magunkon, vagy pók mászik a közelünkben, az szerencsét hoz. Feltéve persze, hogy élve megússza a dolgot.

Kultúrközi babonák

A horoszkóp. A bolygók állása szerint egy nap minden ember sorsa tizenkét féle képpen változhat meg. Tisztában vagyunk a dolog abszurditásával, mégis szívesen meglessük, hogy mit írnak mára az újságok a mi csillagjegyünkről. Megtehetjük, hiszen a legtöbb sajtóorgánum lehetőséget biztosít erre.

Ezzel nem vagyunk egyedül. Találkozhatunk japán, kínai, kelta és sok más horoszkóppal is még.

A születés időpontjából megjósolt személyiség pedig olyasmi, mint a japánoknál a vércsoport. Feléjük sokan már bemutatkozásukhoz, mintegy névjegyként elmondják ezt is, hogy a másik tudja majd, mire számíthat tőlük.

csillagjegyek28

Utcai babonák

Az urban legend-ek ősei. Sorba gyűjtöttük a leggyakoribbakat:

Péntek 13: Nem csak a számítógépet jobb egyesek szerint ilyenkor kikapcsolni, hanem egyébként is jobban vigyázzunk magunkra. Ilyenkor könnyű rákenni a dátumra, ha rosszul sül el az, amibe belefogunk.

Kéményseprő: Szeressük a kéményseprőket, mert szerencsét hoznak, bár egyre kevesebbet látunk belőlük. Lassan olyanok lesznek, mint a kalóz aranya. Ha tényleg létezik ilyen, és valaki valóban megtalálja, az több lesz, mint szerencsés.

Létra: Ne menj át alatta! A babona talán abban a mindennapos tapasztalatban gyökeredzik, hogy a létra alatt áthaladva könnyen pottyanhat a fejünkre valami. Kicsit olyan ez, mint annak örülni, hogy nem súrolt minket az autó, ami még épp megállt a gyalogosokat átengedő piros lámpa előtt.

Forrás: