Mennyi idő az emésztés? – Az ételek jellemzői számítanak

Legyünk tisztában az élelmiszerek tulajdonságaival!

Karcsúbb vonalakat szeretnénk? Gyakran nézünk szembe emésztési gondokkal? Számos diéta, mely az anyagcsere gyorsítására esküszik, valójában az ételek természetes jellemzőire hagyatkozik. Érdemes tudni, mennyi idő alatt emésztünk meg bizonyos élelmiszereket.

Gyakori, hogy az emésztési gondokkal küzdőknek, vagy a fogyásra vágyóknak olyan élelmiszereket javasolnak a szakemberek, melyek lassabban szívódnak fel a szervezetben. Ezek az ételek valóban hasznosak, ráadásul legtöbbször nincs bennük sok kalória sem.

Az alábbi, otthon is elkészíthető teák remek kiegészítői lehetnek a fogyókúrának.

Anyagcsere gyorsító és gyulladáscsökkentő teareceptek

Ahhoz, hogy az emésztés és az anyagcsere felpörögjön, érdemes kifejezetten olyan élelmiszerekből válogatni, melyek tulajdonságaiknak köszönhetően hozzájárulnak ehhez.

Ha olyanokat eszünk, melyek hamar felszívódnak a gyors emésztés miatt, hamarabb éhség gyötör majd minket, a vércukorszint előbb felmegy, de rövid időn belül le is esik – vagyis újra enni fogunk.

Foto:123rf.com

Miből célszerű tehát válogatni az emésztés szempontjából?

1.Gyümölcsök és zöldségek: a leggyorsabban a zöldségleveket és gyümölcsleveket emésztjük meg. Ezeknek csupán 15-20 perc kell.

2.Nyers, illetve főtt zöldségek: a nyerseket testünk 30-40 perc alatt emészti meg. A főtteknek legalább 40 perc kell.

3.Olajjal készült saláták emésztése beletelhet 1 órába.

4.A keményítős ételek – így a burgonya is – másfél-két óra alatt emésztődnek meg.

5.Szénhidrátot tartalmazó köretek, melyek rostban gazdagok, általában 2 órát vesznek igénybe. Ilyen a rizs, a quinoa és a hajdina is.

6.A tejtermékekkel, köztük a sajttal is jól járunk, mert 2 órán át tart az emésztésük.

7.Az olajos magvaké 3 órába is beletelhet.

8.Van különbség a halak és a szárnyas ételek között, mivel a halat szervezetünk 45-60 perc alatt emészti meg, de a szárnyasoknak másfél-két óra is kellhet.

9.A leghosszabb ideig a sertés és a bárányhús emésztése tart. Előbbit 4, utóbbit pedig akár 5 órán át is dolgozhatja fel a gyomrunk.

Ennek megfelelően válasszunk az élelmiszerek közül, ha könnyű gyomorra vágyunk!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.