Keresem, kutatom, nyugalom

Egy új laboratóriumi felmérés szerint nagyobb az esélyünk rá, hogy megtaláljuk vagy felismerjük, amit keresünk, ha nem vagyunk feszültek a keresés pillanatában.

A Duke Egyetem kutatói egy csoport önkéntes hallgatót kértek fel, hogy vegyenek részt a kísérletben, amelynek során bizonyos tárgyakat és formákat kellett keresniük egy számítógép képernyőjén, a repülőtéri biztonsági szolgálatok átvilágításos módszerét alkalmazva. Stephen Mitroff, a kutatás vezetője szerint a kognitív pszichológiának ezen ága rendkívül fontos a belbiztonság és az egészségügy szempontjából. Mitroff és kollegái feltételezték, hogy a vészhelyzetben lévő orvosok és a repülőtéri biztonsági szakemberek a rájuk nehezedő felelősség miatt esetleg rosszabbul teljesítenek egyes formák felismerése során.

Hogy stresszes szituációt hozzanak létre, a kutatók azt mondták a résztvevőknek, hogy a kísérlet során néhány önkéntesbe, teljesítménytől függetlenül elektromos áramot vezetnek majd. A zavaró, de fájdalommal nem járó elektromos sokkolást gyakran alkalmazzák laboratóriumi kísérletek során feszültségkeltésre. A kísérletben részt vevők felét tehát elektromosan sokkolták keresés közben, a többiek csak egy ártalmatlan hangot hallottak időnként.

A résztvevők egy tárgy keresése esetén a stresszes szituációtól függetlenül azonosan teljesítettek. Amikor azonban még egy tárgyat kellett azonosítaniuk, a feszült résztvevők hajlamosabbak voltak elvéteni a második célpontot.

Ennek legfőbb oka az az elégedettség, amit a résztvevők akkor éreztek, amikor felismerték az első tárgyat. Mitroff szerint ez a jelenség felelős a radiológiai hibák és félrediagnosztizálások 40 százalékáért. “A szorongás és feszült lelkiállapot csak tovább ront a teljesítményen, erre pedig megoldást kell találnunk minél hamarabb” – nyilatkozta Mitroff. A kutatás részletes leírása a Psychological Science című szaklapban olvasható.

Forrás: MTI