Pénztárcakímélőbbek a jókedvű orvosok

Az orvos kedvétől függ, mennyi receptet ír fel, ad-e beutalót vagy elrendel-e vérvételt, illetve az is, hogy mennyi ideig beszélget a betegével.

A tanulmány eredményeit nemrég tette közzé az Izraeli Nemzeti Egészségügypolitikai Intézet 14. nemzetközi konferenciáján Talma Kushnir professzor, az egyetem egészségtudományi karának egészségszociológiai tanszékéről.

Kushnir professzor 188 háziorvost kérdezett ki Izraelben, hogy megállapítsa, az orvosok máshogy végzik-e a munkájukat, ha jó napjuk van, vagy ha idegesek, fáradtak, stresszesek. Felmérte azt is, hogy mennyire fásultak bele hivatásukba. A megkérdezett orvosoknak osztályozniuk kellett, hogy a hangulatuk mennyire befolyásolja a betegre szánt időt, a felírt gyógyszereket, a szakrendelésre és laborba szóló beutalásokat.3693A professzornő eredményei szerint a jó ill. a rosszkedv befolyásolta az orvosok viselkedését. A jobb napjaikon az orvosok többet beszélgettek a betegeikkel, kevesebb gyógyszert írtak fel és kevesebbszer küldték tovább a beteget szakorvoshoz. Rosszkedv esetén ennek pont az ellenkezőjét tették. Minél inkább kiégett egy szakember, a hangulata annál jobban befolyásolta munkáját.

“Mivel a rosszkedvű orvosok kevesebbet beszélnek, szükségtelenül írnak fel receptet és küldenek szakrendelésre, ezért a hangulatuk végzetesen befolyásolhatja az egészségügyi ellátás minőségét és kiadásait.? ? mondta Kushnir professzor. ?Ezzel ellentétben a jókedv segíthet a gazdaságos működésben.? – tette hozzá a szakértő.

Forrás: