Hogyan befolyásolja a cink a hajhullást?

A szervezetben lévő cink és a hajhullás között kapcsolat van. Nézzük, mik az összefüggések?

Nincs szükség arra, hogy érveket sorakoztassunk fel amellett, mennyire sokat nyom a latba a megfelelően ápolt, egészséges haj. A különböző hajkárosodás meggátolása mellett a hajhullás hasonlóan aggasztó kérdés mindenki számára. Rendeget férfi küzd a kopaszodással, de a nők között is sokan vannak, akik tenni a karnak a zavaró hajhullás ellen. Vajon valóban a cink lenne a megoldás kulcsa?

Miért kell a cink?

A cink szintje a szervezetben befolyásolja a haj növekedését és annak állapotát egyaránt. Ennek az az oka, hogy ez egy fontos antioxidáns, aminek köszönhetően a szervezet képes megszabadulni, semlegesíteni a szabad gyököktől és a bevitt táplálékból felvenni a szükséges tápanyagokat. Ez tehát azt jelenti, hogy a cink a szervezet optimális működését segíti elő, így nem csak a haj számára, de a teljes testi működés szempontjából alapvető.

Hogyan hat a hajra?

A cink segíti a fehérje felszívódását, mindez különösen akkor mutatkozik meg, ha a szervezetben nincs elegendő mennyiségben jelen. Ennek során a haj feltűnően hullani kezd, sérülté, egészségtelenné válik. A hajszálak elvesztése mellett a szervezet más jelekkel is próbál figyelmeztetni a kialakult állapotra. Ezek közé tartozik a nehézkes, lassú sebgyógyulás is, mivel a szöveteknek szintén nélkülözhetetlen a fehérje.

Honnan pótoljuk a cinket?

A húsok remek forrásai a cinknek, de ugyanígy a tojás, tej és a különböző tejtermékek is. Az osztriga szintén ismert magas cinktartalmáról, így ha módunk van rá, falatozzunk belőle bátran és élvezzük áldásos hatását a szervezetben.

A cink hajra gyakorolt hatását bizonyítja, hogy számos hajápolási készítmény tartalmazza. Ezt figyelembe véve, ne mulasszuk el a lehetőséget, hogy természetes forrásból merítve töltsük fel a testünket ezzel az értékes nyomelemmel.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


2 hozzászólás

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.