Hangulatingadozás – Mi az oka, ha nő és férfi is szenved tőle?

Életmód, de betegség is állhat a háttérben

A hangulatingadozás az érzelmi állapotban bekövetkező, hirtelen vagy intenzív változás. Ennek során az ember képes egyik percben boldog, a másikban pedig szomorú, ingerlékeny és mérges lenni. Mi az oka ezeknek a váltásoknak és hogyan kezelhetők?

Bizonyára mi magunk is átestünk már hirtelen hangulatváltáson. Ez olykor természetes, különösen, ha megvan a konkrét kiváltó oka. A hangulatingadozás azt jelenti, hogy érzelmi állapotunk hirtelen vagy intenzív mértékben változik, melynek következtében egyik pillanatban képesek vagyunk tökéletesen boldognak, a másikban pedig teljesen depresszívnek érezni magunkat.

De mi lehet a hangulatingadozás oka?

Gyakori, hogy életmódbeli tényezők állnak a hangulatingadozás mögött. Ez előfordul velünk bizonyos élethelyzetekben. Például:

  • jelentős változást élünk át életünkben, elköltözünk vagy munkahelyet váltunk
  • stresszesnek vagy túlterheltnek érezzük magunkat
  • nem alszunk eleget
  • nem táplálkozunk egészségesen
  • olyan gyógyszereket szedünk, amelyek befolyásolják a hangulatot vagy az alvást.

Ugyanakkor, a rendszeres és súlyos hangulatváltások betegséget jelezhetnek. Egyes állapotok, amelyek hangulati ingadozásokhoz vezetnek, a férfiakat és a nőket egyaránt érintik.

Mi a gyors hangulatváltás oka? – Betegség is állhat a háttérben  – 1.rész

A leggyakoribb, hangulatingadozást okozó állapotok, amelyek mindkét nemre hatással vannak, az alábbiak.

1.Bipoláris zavar: ha valaki szélsőséges érzelmi emelkedést (mánia) és mélypontot (depressziót) tapasztal, bipoláris zavarról van szó. Ezek a csúcsok és mélypontok ritkán vagy évente többször fordulnak elő.

2.Nagyobb depressziós rendellenesség (MDD): általában gyakoribb a nők, mint a férfiak körében, számos esetben ez lehet a hangulatingadozás oka. Az MDD-ben szenvedők tartós szomorúságot tapasztalnak és elvesztik érdeklődésüket olyan dolgok iránt is, amelyekben általában örömöket lelik.

A depresszió nemcsak az ember hangulatára nyomja rá a bélyegét – befolyásolja mindennapi életét és kapcsolatait. A legtöbb depressziós ember élete során több rossz hangulatú epizódot tapasztal meg. Lehetnek azonban boldog és jó hangulatú időszakok is ezek között.

3.Ciklotímia: a hangulatingadozás oka lehet a ciklotímiás rendellenesség is. Esetében a páciens érzelmi csúcsokat és mélypontokat egyaránt átél. A probléma hasonló a bipoláris zavarhoz, de kevésbé súlyos és ritkábban jelentkezik.

Mi a gyors hangulatváltás oka? – Hormonok, egészségügyi gondok és kezelés  – 2.rész

4.Perzisztens depressziós rendellenesség (PDD): a depresszió ezen formáját korábban dysthymia néven ismerték. A PDD-ben szenvedők rossz hangulata hosszú ideig tart, legalább 2 évig fennáll.

A perzisztens vagy tartós depressziós rendellenesség tünetei nem olyan súlyosak, mint a nagyobb depressziós rendellenességé, azonban jelentős hatással vannak az illető életére és emberi kapcsolataira.

5.Borderline személyiségzavar (BPD): a Borderline személyiségzavarral küzdők intenzív hangulati ingadozásokat és önkép-problémákat tapasztalhatnak, nehézségekeik támadnak viselkedésük kezelésében. A BPD-ben szenvedők nagyon félnek az elhagyástól és általában instabilak a kapcsolataik.

Vannak egyéb mentális egészségi állapotok, melyek hangulatváltás okai lehetnek.

Skizofrénia: a skizofréniában szenvedők hallucinációkkal vagy téveszmékkel küzdenek, melyek miatt másként élik meg a valóságot. A skizofrénia jelentősen befolyásolja az életminőséget.

Figyelemhiányos hiperaktivitási rendellenesség (ADHD): az ADHD-s gyermekek és felnőttek nehezen tudják kezelni érzelmeiket, s ez hangulati ingadozásokat okoz. Az állapot egyéb tünetei közé tartozik az impulzivitás, a hiperaktivitás és a figyelemzavar.

Bomlasztó hangulati diszregulációs rendellenesség (DMDD): a DMDD gyermekkorban jellemző állapot, melynek során az ember intenzív hangulati állapotot él át, beleértve a haragot, a rendkívüli ingerlékenységet és az indulatkitöréseket. Ha ezen tünetek legalább 12 hónapig fennállnak, megállapítható a diagnózis.

Foto:123rf.com

Szerhasználat

A hangulatingadozás oka lehet túlzott alkohol- vagy kábítószer-fogyasztás, amely hatással lehet a mentális egészségre.

Hangulatváltást okozó fizikai állapotok

A hangulatváltás kiváltói lehetnek fizikai egészségi állapotok is – különösen a krónikus vagy terminális betegségek, melyek kihatnak az ember hangulatára. A változások lehetnek közvetlenek a hormonok vagy az agyműködés megváltozása miatt, de közvetettek is, mivel depressziót vagy szorongást váltanak ki.

Ilyen az Alzheimer kór, a szívkoszorúér-betegség, a cukorbetegség, az epilepszia, a HIV, a sclerosis multiplex (MS), a Parkinson kór, a rheumatoid arthritis, a stroke és a pajzsmirigy rendellenességek.

A cikket folytatjuk.

 

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.