Mi a gyors hangulatváltás oka? – Betegség is állhat a háttérben  – 1.rész

Mentális állapotok a hangulatzavar mögött

Vannak napok, amikor boldognak, máskor rosszkedvűnek érezzük magunkat. Ez normális. Az azonban kevésbé, ha gyors hangulatváltás történik rövid időszakokon belül. Mi lehet az oka?

Mindenki tudja, hogy a hangulat változó: hol jól vagyunk, hol kicsit rosszabbul valami miatt. Ez teljesen természetes. Amíg furcsa, gyors hangulatváltás nem zavarja mindennapjainkat, ez normálisnak számít.

A hangulatváltás oka valamilyen egészségügyi állapot is lehet, amennyiben hamar történik változás az extrém boldogságból a teljes depresszióba, s ez meglehetősen rendszeres. Ha ez a helyzet, beszélnünk kell egy orvossal, aki segíteni tud abban, milyen lehetséges okok állhatnak emögött.

A gyors hangulatváltás kiváltói mentális gondok, hormonok, szerhasználat vagy egyéb egészségügyi állapotok is lehetnek.

Furcsának az számt, ha viselkedésünk több napon át kiszámíthatatlan. Előfordulhat, hogy az egyik percben morcosak vagyunk, a másikban boldogok. Olyan érzelmek is előjöhetnek, hogy szívesen kárt tennénk magunkban.

Az alábbi magatartások mind utalhatnak rendellenes gyors hangulatváltásra.

-Lehetünk annyira izgatottak, hogy képtelenek vagyunk úrrá lenni a pénzköltési késztetésen, a konfrontálódási késztetésen, vagy azon, hogy kockázatosan viselkedjünk

-úgy érezzük, kárt szeretnénk tenni magunkban vagy öngyilkosság jár a fejünkben

-nem vagyunk képesek találkozni barátainkkal, eleget aludni, munkába menni vagy akár felkelni az ágyból.

Az ilyen típusú hangulatváltozások súlyosabb egészségi állapot tünetei lehetnek. Időpontot kell egyeztetnünk egy orvossal, hogy beszéljünk a dologról. A szakember segít meghatározni, miért vannak ilyen érzéseink és mit tehetünk a probléma megoldása érdekében.

Súlyos hangulatváltás és lehetséges mentális állapotok

A gyors hangulatváltások sok esetben egy komolyabb egészségügyi probléma tünetei, melyek többek között mentális egészségügyi állapotok, hormonális változások vagy szerhasználati problémák miatt fordulhatnak elő. Ezek az alábbiak.

1.Bipoláris zavar: a bipoláris zavarnál az érzelmek a rendkívül boldogtól a rendkívül szomorúig terjednek. Az ehhez kapcsolódó hangulatváltozások általában csak évente néhány alkalommal fordulnak elő, még gyors ciklusú bipoláris zavar esetén is.

2.Ciklotímiás rendellenesség: a gyors hangulatváltás oka lehet a ciklotímia is, amely enyhe hangulati zavar, a kettes típusú bipoláris rendellenességhez hasonló. Az érzelmek váltakoznak: egyszer fent, egyszer lent – de kevésbé súlyosak, mint a bipoláris zavarhoz kapcsolódóak.

3.Nagyobb depressziós rendellenesség (MDD). Ilyenkor hosszú ideig rendkívüli szomorúságot tapasztal az ember. Olykor klinikai depressziónak is nevezik az állapotot.

Fotó: 123rf.com

4.Disztímia (dysthymia): manapság tartós depressziós rendellenességnek (PDD) is nevezik – a depresszió krónikus formája.

5.Személyiségzavarok: bizonyos személyiségzavarok esetén viszonylag rövid időn belül gyors hangulatváltás tapasztalható.

A női hangulatváltozások okai

6.Disruptív hangulati diszregulációs rendellenesség (DMDD). A DMDD-t általában csak gyermekeknél diagnosztizálják. Olyan kitöréseik vannak, amelyek a fejlődési szakaszukban nem jellemzőek.

Szélsőséges és gyors hangulatváltás oka lehet az is, ha egyéb mentális egészségi állapot van jelen,  például skizofrénia vagy figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD).

Egy 2011-es tanulmány szerint a súlyos hangulati változásokkal küzdő gyermekekről gyakran gondolják, hogy bipoláris zavarban szenvednek, pedig valójában más betegségük van. Fontos orvoshoz fordulni, aki értékeli a gyermeket és segíteni fog a megfelelő kezelési terv meghatározásában.

A cikket folytatjuk.

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.