Ünnepek utáni szomorúság – Mit tehetünk ellene?

A felfokozott hangulat, a sok találkozás, evés-ivás után egyszercsak véget ér az ünneplés. Sok embert kerít hatalmába ilyenkor a csalódást, magány érzése. Mi az ünnep utáni szomorúság oka? Vajon fel lehet rá készülni?

Sokan sokféleképpen kezelik a karácsonyi ünnepeket és az újévvárást időszakát. Vannak, akik a vidámság évszakának tartják a telet, mások ironikusan nyilatkoznak róla, megint mások valahol a kettő közötti érzésekkel viszonyulnak hozzá.

Nem kevés embert nyomaszt a bánat, a veszteség és a nyüzsgés okozta stressz, amely a mentális egészségre is kihat.

S azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, mi történik, amikor a karácsonyfát lebontjuk, a díszek a dobozba kerülnek. Az újévezés után sok embernél jelentkezik szomorúság, függetlenül attól, hogy milyen érzéseket táplál az ünnepek iránt.

Mit tehetünk az ünnep utáni szomorúság ellen?

Van rá mód, hogy felkészüljünk rá. Lássuk, milyen hasznos megküzdési mechanizmusok léteznek, hogy kicsit vidámabbnak érezzük magunkat januárban és azt követően.

De mit is jelent az ünnep utáni szomorúság?

Bár az ünnepekkel kapcsolatos érzelmekről nem sok tanulmány készült, az Amerikai Pszichológiai Társaság (APA) egy régebbi, 2006-os felmérése azt mutatta, hogy az emberek 78 százaléka érezte magát boldognak, 68 százalékuk inkább a kimerültség jeleit mutatta.

Az érzelmekhez hasonlóan az ünnepek utáni szomorúságot sem tanulmányozták, de egyes kutatások és szakértők szerint meglehetősen gyakori a probléma.

Lényegében az ünnepi szezon vége után érezzük ezt – mondta Angela Ficken bostoni pszichoterapeuta. Tulajdonképpen egy csalódás, amely a családdal és a barátokkal zsúfolt napok után jelentkezik. Hasonló ahhoz, mint amikor egy várva-várt esemény, például nyaralás vagy esküvő lezajlik.

Foto:123rf.com

Rae Mazzei arizonai pszichológus szerint az ünnepek utáni szomorúság gyakori tünetei a következők:

  • megbánás érzése, dolgok miatt, amelyeket mondtunk vagy megtettünk, vagy éppenséggel nem mondtunk és nem tettünk
  • üresség érzés, amiért hirtelen megint kevés az összejövetel, program
  • magány, mert kevés az ember és az esemény körülöttünk
  • szomorúság amiatt, hogy véget értek az ünnepek, vagy hogy azok nem úgy zajlottak, ahogy vártuk
  • stressz, nehéz érzések miatti alvászavar.

Mi váltja ki az ünnepek utáni szomorúságot?

Egy 2011-es kutatás rámutatott, hogy karácsony közeledtével mérséklődött azon emberek száma, akik pszichiátriai sürgősségi szolgálatokat vettek igénybe, önkárosító magatartást tanúsítottak, öngyilkosságot kíséreltek meg vagy elhunytak.

 

Az ünnepek után azonban fellendülés volt tapasztalható.

Számos oka lehet annak, ha valaki ünnepek utáni szomorúságot él át – jegyezte meg Mike Dow, a Field Trip pszichoterapeutája, a New York Times bestseller-írója.

Sokan úgy érzik, hogy az ünnepek alatt, a szeretteivel mindenki más jól érezte magát; egyesek magányosságot, elkülönülést éreznek; terítékre kerülnek a családi problémák, az elidegenedés; s a már meglévő mentális egészségügyi problémák is előjönnek. Az ünnepek alatt az alkoholfogyasztás, a mértéktelen ivás is jellemző.

Dow szerint a magány és az elszigeteltség a két legszembetűnőbb tényező az ünnepek utáni szomorúság kialakulásában.

Ez a valószínű az epigenetika alapján is – azaz, annak tanulmányozása alapján, miként befolyásolják a viselkedési és környezeti tényezők a gének működését a DNS megváltoztatása nélkül.

A magány okozta stressz „bekapcsolhatja” a mentális betegségek génjeit – különösen azoknál, akik erre hajlamosak, vagy van családi anamnézisük – mondta Dow.

Hozzátette: azok az emberek, akik szeretik a családjukkal és barátaikkal tölteni az idejüket, jó közérzetet keltő neurotranszmitterekkel gazdagodnak az ünnepek alatt – ilyen a dopamin, a szerotonin és az oxitocin.

Amikor azonban véget ér a szezon, a lendület is alábbhagy – és kezdődik a csalódottság érzés.

Ami az alkoholivást illeti, egy, 1000 amerikai megkérdezésével készült felmérés szerint a férfiak 47 és a nők 40 százaléka ivott szilveszterkor többet, mint minden más ünnep alkalmával.

A mértéktelen ivás a felmérés meghatározása szerint férfiaknál 5 vagy több, nőknél 4 vagy több ital elfogyasztása 2 óra alatt. (Általánosságban is nőknél 4 vagy több, férfiaknál 5 vagy több ital számít mértéktelen alkoholfogyasztásnak.)

E 2020-as szingapúri tanulmány, mely nem közvetlenül az ünnepekkel kapcsolatban vizsgálta a dolgot, rámutatott, hogy a mértéktelen ivás összefügg a mentális egészségügyi problémákkal és az életminőség romlásával.

A cikket folytatjuk.

 

9 hatékony tipp az ünnepi szomorúság kezelésre

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.