Mi a gyors hangulatváltás oka? – Hormonok, egészségügyi gondok és kezelés  – 2.rész

Hogyan kezelhető a hangulatváltás?

Vannak napok, amikor boldognak, máskor rosszkedvűnek érezzük magunkat. Ez normális. Az azonban kevésbé, ha gyors hangulatváltás történik rövid időszakokon belül. Mi lehet az oka és hogyan kezelhető?

Mindenki tudja, hogy a hangulat változó: hol jól vagyunk, hol kicsit rosszabbul valami miatt. Ez teljesen természetes. Amíg furcsa, gyors hangulatváltás nem zavarja mindennapjainkat, ez normálisnak számít.

A hangulatváltás oka valamilyen egészségügyi állapot is lehet, amennyiben hamar történik változás az extrém boldogságból a teljes depresszióba, s ez meglehetősen rendszeres. Ha ez a helyzet, beszélnünk kell egy orvossal, aki segíteni tud abban, milyen lehetséges okok állhatnak emögött.

A gyors hangulatváltás kiváltói mentális gondok, hormonok, szerhasználat vagy egyéb egészségügyi állapotok is lehetnek.

Cikkünk első részében a leggyakoribb okokról esett szó.

Milyen egészségügyi állapotok lehetnek még a gyors hangulatváltás okai?

1.Hormonális állapotok: a hormonok hangulatváltozásokat is kiválthatnak – ez az agy kémiáját befolyásoló hormonokkal függ össze. A tinédzserek és a várandós, premenstruációs szindrómában szenvedő vagy menopauzán áteső nők hangulata megváltozhat a testük fejlődésének e szakaszához kapcsolódó, hormonális változások miatt.

A gyors hangulatváltás azonban nemcsak hormonok miatt következhet be. Ha szélsőséges változásokat tapasztalunk, fontos beszélni orvossal, aki megfelelő kezelési tervet javasolhat számunkra.

2.Szerhasználat: komoly hangulatváltozásokat tapasztalhat, aki kábítószert vagy alkoholt fogyaszt.  A túlzott drog- vagy szeszfogyasztás függőséghez vezethet, ami súlyosan befolyásolhatja a mindennapi tevékenységeket. Ma már számos program áll rendelkezésre az efféle zavarok kezelésére.

A szerhasználati problémák az érintett ember és szerettei életét egyaránt megzavarják. Ha mi magunk küzdünk, vagy szerettünk, barátunk szenved ettől a problémától, egy jó szakorvos hasznos kezelési terveket készíthet, melyek segítségével megfelelő terápiában részesülhet az érintett.

Foto:123rf.com

Egyéb egészségügyi állapotok

Gyors hangulatváltás okai lehetnek egyéb egészségügyi állapotok is, amelyek a tüdővel, a szív- és érrendszerrel, illetve a pajzsmiriggyel függnek össze. A központi idegrendszert érintő problémák hangulatváltozásokat is eredményezhetnek.

Függetlenül attól, hogy szélsőséges és gyors hangulatváltozások mögöttes egészségügyi állapot vagy egyéb tényezők miatt következnek-e be, bizonyos dolgok kiválthatják ezeket.

Ilyen a feszültség, a jelentős változás az életünkben, az étrendünk, az alvási szokásaink, illetve gyógyszerek alkalmazása.

Hogyan kezelhető a hangulatváltás?

Amennyiben súlyos hangulatváltozásokra leszünk figyelmesek, vagy ezek a váltások megzavarják mindennapjainkat, jellemző viselkedésünket, beszélnünk kell egy orvossal. A szakemberek segítenek megítélni, mi állhat a probléma mögött és megfelelő kezelést javasolnak. Szükségünk lehet professzionális terápiára vagy gyógyszerre, hogy enyhítsék a hangulatváltásokat. Egyszerű életmódbeli módosítások is segíthetnek.

Fotó: Pixabay

Ha hullámvölgyeink nem befolyásolják negatívan életünk más területeit, orvosi segítség nélkül is tudunk dolgozni ezeken. Lehetséges, hogy szabályozhatjuk hangulatunkat, ha az alábbi tanácsokat megfogadjuk.

  • Kövessünk egy ütemtervet. Próbáljunk egy rutint kialakítani magunknak, különösen, ha evésről és alvásról van szó.
  • Rendszeres testmozgás. A mozgás számos előnnyel jár az egészségre nézve, beleértve a hangulatot is.
  • Aludjunk eleget. A kielégítő éjszakai pihenés fontos, ugyanis az alváshiány hatással lehet a hangulatra.
  • Együnk egészségesen. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás javíthatja a hangulatot és megőrizheti az egészséget.
  • Gyakoroljuk a relaxációt. Vegyünk részt nyugtató gyakorlati órákon, mint például a jóga vagy a meditáció.
  • Kerüljük a stresszt. Tény, hogy könnyebb mondani, mint megtenni, ám ha nem tudjuk kivédeni, legalább kezelni igyekezzünk, hogy képesek legyünk enyhíteni rajta.
  • Fejezzük ki magunkat. Keressünk ehhez kreatív lehetőségeket.
  • Beszéljük ki magunkból a gondjainkat. Keressünk valakit, akivel beszélgethetünk, legyen az családtag, barát vagy szakmai tanácsadó, terapeuta.
  • Ha naplót vezetünk, melyben rögzítjük hangulati változásainkat, az szintén segíthet meghatározni a gyors hangulatváltás okait.  
  • Keressünk mintákat és próbáljuk meg elkerülni azokat a helyzeteket vagy tevékenységeket, amelyek közvetlenül befolyásolják hangulatunkat. Ha orvosunkkal is megosztjuk a naplót, az segíthet a diagnózis kialakításában.

Kimerültség vagy menedzserbetegség?

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.