Ezekkel maradhat sokáig éles a látásunk

Bár a hajunkat, arcbőrünket, körmünket rendszeresen ápoljuk, a szemünk egészségének védelméről sokunk elfeledkezik. Lehet, hogy ma még tökéletes a látásunk, de a szemünk az idő múlásával romolhat.

 

Íme pár tanács, melyek betartásával nagyobb eséllyel őrizhetjük meg a látásunk épségét és élességét.

 

Fotó: 123rf.com

 

Uv fény elleni védelem
Legyen az a napszemüveg bármennyire divatos is, ha nincs megfelelő UV-védelemmel ellátva, nem szabad hordani! Továbbá nem csak nyáron érdemes az UV-fény ellen védekezni, mert bármely évszakban előfordulhat UV-sugárzás, így érdemes mindig a táskánkban tartani egy megfelelő napszemüveget. Többet teszünk ezzel a szemünk egészségéért, mint gondolnánk, az UV-fény ugyanis fokozza a szürke hályog kialakulását!

Fotó: 123rf.com

Megfelelő étkezés
A legegyszerűbb módja, hogy megőrizzük szemünk egészségét, az a helyes táplálkozás. A szemnek legfontosabb vitaminok és nyomelemek az A-, C-, E-vitaminok, a szelén és a cink. Együnk gyakran tojást, halat, májat, citrusféléket, sárgarépát, spenótot, paradicsomot, paprikát, marhahúst és teljes kiőrlésű gabonaféléket.

Szemszárazság – szárazszeműség: megrontja az életminőséget – 1. rész

Monitor, okostelefon
A mai világban elképzelhetetlen, hogy a munkánk során ne használjuk a laptopunk, vagy az okostelefonunk. A fokozott koncentrációtól és a mesterséges fénytől sokkal ritkábban pislogunk, így a szemünk kiszáradhat. Ha sokat bámuljuk a laptopot és a telefont, mindenképpen szerezzünk be műkönnyet, vagyis egyszerű szemcseppet, amivel akár óránként csepegtethetünk egy keveset a szemünkbe.

Ezenkívül pedig figyeljünk arra, hogy eleget aludjunk.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.