Szemszárazság – szárazszeműség: megrontja az életminőséget – 1. rész

A szemfelszín betegsége és különösen a szárazszem-betegség (dry eye disease) nagyon sok embert érint. Ma már nem ritka a fiatal korosztályokban sem. E betegségcsoport népbetegségnek tekinthető világszerte. Gyakorisága és súlyossága a kiterjedt számítógép és mobiltelefon használat mellett hatalmas ütemben növekszik. Noha a szemfelszín betegség jelentős életminőség csökkenéssel jár, a szemorvosi figyelem e betegségcsoportra viszonylag kicsi.

Ennek oka, hogy a betegség súlyos anatómiai eltérésekkel az esetek többségében nem jár, operálni nem lehet, és rövid, a betegek által nem szükségszerűen megértett utasítások megadásával a problémát sok szemorvos megoldottnak gondolja. Sajnos a nem megfelelő kezelés a panaszok megmaradásához, romlásához és a szem súlyos diszkomfort érzéséhez vezet. Az életminőség megromlik, noha megfelelő kezeléssel ez nem következne be.

Mitől alakul ki a szárazszeműség?

A szemfelszín normális működéséhez a szemfelszín folyamatos könnyel fedettsége szükséges. A szemfelszínen folyamatosan jelen lévő könnyet a kötőhártya, valamint a szemhéjak szélén lévő apró mirigyek termelik. A könny kívül a párolgást csökkentő zsíros (lipid) rétegből, alatta vastag vizes oldat rétegből és az azt a szemgolyóhoz tapasztó nyákos (mucinózus) rétegből áll. Ez a könnyfilm biztosítja a szemfelszín állandó nedvesen tartását.

szem, látás, monitor, képernyő

Fotó: 123rf.com

“Amennyiben a szemfelszín kiszárad, nagyon hamar, már 30 másodpercen belül jelentős diszkomfort érzés és szúró fájdalom jelenik meg. Ez könnyezést, a szem dörzsölésére irányuló ingert eredményez, majd a szem vörössé válását, fájdalmát és a látás elhomályosodását okozza. Gondoljunk csak arra, ha nem pislogunk és meredten nézünk valamit – mint egyes cowboy filmekben a főhős -, akkor egy idő múlva szemünket nem tudjuk tovább nyitva tartani. Mintegy 20 másodperc alatt az egészséges könnyfilm is annyira elpárolog, hogy a diszkomfort érzés megjelenik. Szárazszeműségben a könnyfilm összetevőinek mennyisége és minősége megromlik, így kevesebb és hamarabb elpárolgó könnyréteg jön létre. Az ilyen könnyfilm akár néhány másodperc alatt elpárolog, szabadon hagyva a szemfelszín érzőideg végződéseit, melyek azonnal fájdalomérzéssel, diszkomfort érzéssel, könnyezéssel, a szem vörösségével és a látás homályossá válásával reagálnak” – mondja Prof. Dr. Holló Gábor, a Szemészeti Központ szemész szakorvosa, glaukóma specialistája.

A szárazszeműség változatos hátterű betegségcsoport. A jelen beszélgetés nem terjed ki a súlyos autoimmun betegség, maródás, égés vagy hegesedéses eredetű könnytermelés csökkenésre. A továbbiakban az esetek legnagyobb részét kitevő, döntően a könny fokozott elpárolgása és az életkor előrehaladtával romló könnytermelés következtében kialakuló formáról lesz szó. Ezen állapot régen az idősek betegsége volt, gyakran társulva csökkent ízületi folyadéktermeléssel, nyáltermeléssel. Amikor a szárazszeműség ezen állapotokkal együtt jelentkezik, általában ún. Sicca szindrómáról beszélünk. Más esetekben a könnytermelés nem csökken jelentősen, a könnyfilm minősége sem sokkal rosszabb a normálisnál, azonban az életmód (munkakörülmények) miatt a könnyfilm párolgása felgyorsul. Ilyen pl. a tartós monitornézés, a mobiltelefonon a huzamosabb ideig végzett internetezés, a légkondicionáló használata, a száraz, meleg szoba télen és a száraz, meleg, napos környezet nyáron. Ezekben az esetekben a könnyfilm felszakadása a fokozott párolgás miatt gyorsul fel elsősorban, míg a sicca szindrómában normál párolgási viszonyok esetén sem elégséges a könnyfilm mennyisége és minősége.

A könnyfilm állapotát rontó szemészeti terápiák

A konzerválószert tartalmazó szemcseppek hosszútávú használata a könnyfilm minőségét mind egészséges könnyfilmű személyeken, mind szárazszeműségben lényegesen rontja. Ennek oka, hogy a leggyakrabban alkalmazott szemcsepp konzerválószerek a könnyfilm termelését gátolják és a könnyfilm elpárolgását detergens hatásuk miatt fokozzák. Ez a hatás krónikus szemcsepphasználat esetén jelentős. Krónikus szemcsepphasználatra legtöbbször zöldhályog (glaukóma) kezelése kapcsán van szükség. Mindez azt jelenti, hogy a szemfelszíni panaszok esetén a glaukómás betegnek célzott vizsgálatra van szüksége annak megállapítására, hogy az általa használt szemcseppek kiválthatók-e lézerkezeléssel (pl. szelektív lézer trabekuloplasztikával) vagy teljesen konzerválószer-mentes szemcseppkezelési móddal.

A cikket folytatjuk!

Olvasd el ezt is!

Száraz szem szindróma

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.