Szemszárazság – 5 tipp a természetes segítségre

Mit együnk, igyunk, hordjunk a szem védelmére?

Ha gyakran tapasztaljuk a szemszárazság zavaró tüneteit, érdemes próbát tenni néhány természetes módszerrel – a hidratálástól kezdve a napszemüveg viseléséig.

Folyamatosan küzdünk a szemünkkel az irritáció miatt? Vörös, érzékeny, viszket? Mielőtt gyógykészítmény alkalmazásán gondolkodnánk, érdemes a természetes módszerekkel is próbálkozni a száraz szem kezelését illetően.

A szemszárazság okai

A szemszárazság akkor fordul elő, amikor a könnymirigyek nem képesek kellően nedvesíteni a szemet – ez kellemetlen érzést és fájdalmat okozhat.

Bár az állapot gyakori a középkorú és az idősebb korosztályban, a szemszárazság előfordulását növelhetik a környezeti és az életmódbeli tényezők. A szem nedvességhiányának oka lehet a klimatizált helyiségekben, a számítógép képernyője előtt végzett munka, hosszú órákon át; de a rossz világítás vagy a fokozott koncentrációt igénylő tevékenység is.

Fotó: 123rf.com

Emellett azonban bizonyos egészségügyi állapotok is kiválthatják a száraz szemet: hormonális egyensúlytalanság, az allergia, az öregedés. A krónikusan száraz szem fájdalmas lehet és negatívan befolyásolja mindennapjainkat, tevékenységeinket.

Természetes módszerek a szemszárazság kezelésére

  1. Maradjunk kellően hidratáltak

Ahhoz, hogy a szem megfelelően működjön, elegendő mennyiségű nedvességre van szükség. Igyunk tiszta vizet, ez a legjobb a könnymirigyek működésének biztosítására – e mirigyek felelősek a szem tisztítására és védelmére szolgáló folyadékok felszabadulásáért. Ha hidratáltak vagyunk, egészséges mennyiségű természetes könnyet és olajat termel a szem, míg a dehidratáltság durva szemfelületet eredményez, száraz és irritált szemet.

Limitáljuk a szervezetet kiszárító italok fogyasztását – ilyen például a kávé, az alkohol vagy más, koffeintartalmú italok. Javasolt a vízben gazdag gyümölcsök, így a görögdinnye, az őszibarack, az uborka, az eper, melyek a szemszárazság megelőzése mellett az egészséges látást is segítik.

  1. Fogyasszunk esszenciális zsírsavakat

Természetes kúrát adhatunk a szemnek megfelelő ételekkel. Iktassunk étrendünkbe Omega-3 zsírsavakban gazdag élelmiszereket. Hozzájárulnak a szem egészségének megőrzéséhez, ugyanis javítják a szem olajrétegét, ezzel pedig a nedvesítést.

A megfelelő mennyiségű esszenciális zsírsav fogyasztása csökkenti a száraz szem szindróma kialakulásának kockázatát. Az Omega-3 zsírsav emellett segít a gyulladásos kockázati tényezők kiküszöbölésében – melyek szintén száraz szemhez vezethetnek. Az értékes zsírsavban gazdag ételek közé tartozik a lenmag, a tojás, a chia mag, a zsíros hal, a dió és a tojás például.

Fotó: 123rf.com

  1. Pislogjunk szándékosan

Természetes segítség lehet a helyes pislogás. A gyakori pislogás kompenzálhatja a szemszárazságot, azzal, hogy biztosítja a könnyfilm stabilitását. Segíthet nedvesíteni a szemet, ellátja fehérjében gazdag tápanyagokkal, valamint csökkentheti a vizes réteg elpárolgását, ami javítja a könny eloszlását a szaruhártyán.

Ideális esetben percenként 15-30-szor érdemes pislogni. Érdemes tudni, hogy az ember nem végez teljes pislogást, ha számítógép-monitoron olvas és ez erőlteti a szemet. Pislogjunk helyesen, majd 20 percenként 20 másodpercig pihentessük a szemet, amikor monitoron dolgozunk, hogy enyhítsük a száraz szem szindrómát. Ha az idő nagy részét elektronikus képernyők előtt töltjük, viseljünk kékfény-szűrő szemüveget a szemfáradtság ellen.

  1. Mossunk szemet

Amennyiben naponta sminkelünk, ügyeljünk rá, hogy babasamponnal vagy enyhe szappannal tisztítsuk meg a szemhéjat, a szempillákat és a környező bőrt. Szemmosás után nedvesítsünk meg egy tiszta törlőkendőt meleg vízzel és tartsuk a szemen legalább 1 percig. Hője segít fellazítani az eltömődött olajokat a mirigyekben és csökkenti a gyulladást, amitől a szem jobban érzi magát és enyhül az irritáció.

  1. Viseljünk napszemüveget

Természetes módszer a napszemüveg is. Ha a szem gyakran van kitéve pornak, füstnek és szennyező anyagoknak, az szintén lehet a szemszárazság okozója. Fontos tehát ügyelni arra, hogy a szemet megfelelően védő, minden irányból jól fedő napszemüveget viseljünk, amely csökkenti a szemkontaktust az irritáló dolgokkal és megakadályozza a szem kiszáradását.

A napszemüveg megóvja a szemet a káros UV-sugárzástól is, mely károsíthatja a szaruhártyát, a lencsét és a retinát. A helyes szemüvegviselés csökkenti a makuladegeneráció kockázatát is.

Ez is érdekelhet!

A szemszárazság az új civilizációs betegség

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php