Engedd ki: ezért van a sírás nagyon jó hatással a testre és az elmére

Sírunk, amikor boldogok, szomorúak, dühösek, frusztráltak és meghatódottak vagyunk… de miért? A világ vezető sírásszakértői szerint több mindenre jó hatással van, amikor sírunk.

Mi történik a sírás előtt, alatt és után?
Megható filmek, stresszes otthoni vagy munkahelyi események, sőt, még az olyan jó hírek, mint egy esküvő vagy egy kisbaba is előidézhetik a sírást. Néha egyszerűen csak hagyni kell, hogy a könnyek folyjanak. De talán nem is tudjuk, hogy a sírásnak milyen nagy hatása lehet a testre és az elmére – íme, hogyan.

Mire jó a sírás?

A sírás enyhíti a stresszt
Az ember az egyetlen faj, amely érzelmeitől sír, de a tudósok még mindig nem tudják pontosan, hogyan kapcsolódik a sírás fizikai aktusa az érzelmeinkhez. Miért sírunk, amikor szomorúak (és néha boldogok) vagyunk? A sírás egyik előnye az lehet, hogy segít enyhíteni a feldúlt érzés okozta fizikai feszültséget. “Úgy tűnik, hogy a sírás közvetlenül a fiziológiai arousal csúcspontja után kezdődik, amikor a szimpatikus aktivitás csökkenni kezd, a paraszimpatikus aktivitás pedig növekszik, segítve a szervezetet a homeosztázisba való visszatérésben” – mondja Lauren Bylsma, PhD, a Pittsburghi Egyetem Orvosi Karának pszichiátria adjunktusa. Más szóval, a sírás akkor következik be, amikor a testünk az izgatott, “harcolj vagy menekülj” állapotból visszatér a nyugodt, “pihenj és eméssz” állapotba. 

sírás, tragédia, szomorúság, nő

Fotó: 123rf.com

A sírás megszabadulhatunk a méreganyagoktól
William Frey biokémikus az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején úttörő sírás-kutatásokat végzett, amelyek szerint a könnyek segítenek megszabadítani a szervezetet a nem kívánt méreganyagoktól. Összehasonlította az irritáló könnyeket [például a hagymavágásból származó könnyeket] az érzelmi könnyekkel, és talált néhány kémiai különbséget, például az érzelmi könnyek magasabb fehérjetartalmát, ami a stressz melléktermékeinek felszabadulása miatt lehet. 

A sírás egészséges!

A sírás természetes fertőtlenítőszer 
A sírás másik állítólagos előnye, hogy segít elpusztítani a baktériumokat. Való igaz, hogy a könnyek lizozimot tartalmaznak, egy olyan fehérjét, amely képes elpusztítani a káros molekulákat. De mielőtt azt gondolnánk, hogy a könnyeinknek egyéb gyógyító ereje is van, mint a főnixnek a Harry Potterben, ne feledjük, hogy a tudósoknak még nem sikerült véglegesen bebizonyítaniuk. “Valójában nincs igazán jó bizonyíték arra, hogy a sírásnak egyéb egészségügyi előnyei lennének” – mondja Dr. Rottenberg. “Ezek az elképzelések azért vannak, mert szinte semmilyen tudományos eredmény nincs a sírás fiziológiájáról, és ezt az űrt a népi hiedelmeink töltik ki, amelyek azt tanítják, hogy a sírás jót tesz az egészségnek.”

A könnyek segítenek a szemnek
A könnyek nedvesítik a szemet és egészségesen tartják azt. “A könny biológiai funkciója, hogy nedvesen tartsa a szemet, illetve megvédje azt a szembe jutó füsttől vagy törmeléktől” – mondja Dr. Bylsma. “Úgy tűnik, hogy az érzelmi könnyek ebből az alapvető biológiai folyamatból fejlődtek ki az embereknél valami összetettebbé, ami nem fizikai, hanem tisztán érzelmi okokból fordulhat elő.” Mindazonáltal a könnyek által nem hidratált szemeknél “száraz szem” alakulhat ki, ami fájdalmat okozhat, és akár látásvesztéshez is vezethet. De a túl sok sírás is irritálhatja a szemet, ezért lesz vörös és duzzadt egy nagyobb sírás után. Hogyan kapcsolódik ez az érzelmi síráshoz? Nem egyértelmű, de egy tanulmány a Sjögren-szindrómában szenvedő, száraz szemű betegek körében azt találta, hogy csökkent az érzelmek azonosításának képessége.

szem-sírás

Foto:pixabay.com

A sírásnak komoly fizikai hatásai vannak
A sírás nem csak érzelmi aktus, fizikai is. A zokogás, a fejfájás, a foltos bőr, az orrfolyás és az egész testet átjáró remegés csak néhány, a sírás testre gyakorolt hatásai közül. Miért történik mindez? Dr. Rottenberg szerint ennek a menekülés reakció magas fokú izgalmi állapotához van köze. Bár a sírás lehet az a híd, amely egy nyugodtabb állapotba vezet, “rövid távon, percek alatt egyértelmű bizonyíték van arra, hogy a sírás aktusa erősen izgató” – mondja. A síró embereknél megemelkedett szívritmus és fokozott izzadás figyelhető meg. Ebben az értelemben a sírás “edzés” a szervezet számára. Ugyanakkor még mindig vizsgálat tárgya, hogy a sírás hosszabb távon megnyugtatja a szervezetet – több olyan tanulmányra van szükség, amelyek a rövid és a hosszabb távú hatásokat vizsgálják.

A sírás más hormonokra is hatással van
Férfiaknál és nőknél egyaránt más hormonokra is hatással lehet a sírás. “Felmerült, hogy a prolaktin elősegítheti a sírást” – mondja Dr. Vingerhoets. “Ez talán magyarázatot adhat a kismama bluesra, az alkohol sírási küszöbünkre gyakorolt hatására, és az orgazmus közbeni alkalmi könnyekre.” Azt tudjuk, hogy a sírás növeli az endorfinokat, a szervezet természetes jó közérzet-hormonjait – teszi hozzá Dr. Orloff -, “tehát a sírás egyértelműen oldja a feszültséget, és ennek következtében jobban érezzük magunkat”. Ez lehet az oka annak, hogy néha egy szomorú film megnézésével mi magunk keressünk lehetőséget a sírásra.

Forrás: Napidoktor.hu