Élet szorongás és pánik nélkül

Nehéz pontosan megmondani, hány embert érint ma Magyarországon a szorongás, hiszen egyáltalán nem mindegy, mit is értünk szorongás alatt.

Vajon onnantól „számít”, hogy egy nyomasztó érzés telepszik rád huzamosabb ideig, amitől összeszorul a gyomrod és befeszülnek az izmaid? Vagy nem is lényeges a huzamosabb idő – ha megjelenik, akkor már szorongásról beszélünk? Esetleg mindez „semmi”; onnantól kezdhetünk szorongásról beszélni, hogy valaki elszenvedi az első pánikrohamát, vagy nem mer kilépni az otthonából és emberek közé menni?

Rögtön az elején szeretném leszögezni, hogy előítéleteim vannak a legtöbb „önsegítő” kiadvány és „motivációs előadó” munkásságától.

Korábban is azt gondoltam, és ezt fenn is tartom, hogy

ha egy mentálisan instabil, esetleg pszichésen nem egészséges ember rosszkor találkozik egy ilyen „tréner” világmegváltó okosságával, az sokkal többet árt, mint használ.

Bizony, oka van annak, hogy éveket tanulunk egyetemen azért, hogy egy nap pszichológusként dolgozhassunk.

Sarah Wilson könyvének eredeti, angol verziójával egy általam követett Instagram-szereplő ajánlásában találkoztam.

foto:flickr.com

A címe „First, We Make the Beast Beautiful”,  azaz valami olyasmi, ami ennek az ajánlónak a címe: „Először is, megszépítjük a szörnyeteget”.

Egy személyiségzavar, ami nem csupán szorongás és rettegés

A magyar kiadás a jóval egyszerűbb „Élet szorongás és pánik nélkül?” címmel jelent meg, ez nem von le azonban semennyit az értékéből.

Sarah Wilson könyvét azért nagyon jó olvasni, mert az ember – ha élete során bármikor is megkeserítette már a napjait a szorongás – lépten-nyomon magára ismer, kicsit el is mosolyodik közben. Wilson nem szerencsesüti színvonalú életbölcsességekkel kábítja az olvasót, nem irányítja saját túlárazott motivációs anyaga megvásárlása felé, sokkal inkább volt az érzésem, miközben olvastam, hogy „Na végre, valaki tudja, hogy miről beszél!”.

Amit leír, az a földrajzi távolság és a kulturális különbségek ellenére hiteles és használható.

Az elvont féligazságok helyett olvashatunk benne saját sztorikat, próbálkozásokat, olyan tanulmányokra és szerzőkre való hivatkozásokat, amelyeket a pszichológia szakon is tanítanak, valamint rengeteg olyan egyszerű, mindennapi trükköt, eszközt, amelyek aranyat érnek, amikor „a szörny” megérkezik.

Az eredeti cím kitűnően megragadja az egész könyv lényegét: végre egy anyag, ami nem úgy fordul feléd, hogy te egy beteg ember vagy, a szorongásod pedig nem normális, azt el kell törölni, meg kell szüntetni.

Sarah Wilson hozzáállása sokkal életközelibb és hitelesebb:

elindítja az olvasóban a gondolatot, hogyan is tud profitálni a szörny jelenlétéből? Hogyan találhatja meg a saját, nagyon is törékeny egyensúlyát ebben a játékban? Mit is adhat neki a szorongása?

Az Élet szorongás és pánik nélkül? szerintem az egyik legjobb olvasmány, ami ebben a témában született.

sarah wilson élet szorongás és pánik nélkül? kritika könyvajánló

A hétköznapokban is remekül alkalmazható technikákat ad nekünk, akiknek az életébe hosszabb-rövidebb ideig beköltözik a szörny, de azok számára is hiánypótló lehet, akik szeretnék megérteni, mi zajlik szorongással küzdő szeretteik fejében, és a tőlük telhető legjobb módon szeretnék segíteni őket.

Sarah Wilson az Élet szorongás és pánik nélkül? című könyve az Édesvíz Kiadó gondozásában jelent meg

Forrás: Inspirációk


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.