Egy személyiségzavar, ami nem csupán szorongás és rettegés

Befelé fordulás, szorongás, lehangoltság, önértékelési problémák. Sok ember küzd hasonló tünetekkel életének bizonyos szakaszában. Az is előfordul szinte valamennyiünkkel, hogy kicsit felelőtlenek, hisztisek vagyunk. Ez nem jelent még betegséget.

 

Van azonban egy olyan személyiségzavar, amikor a tünetek hasonlóak. Úgy hívják borderline. Hogyan lehet felismerni?

 

intim, tabu, szorong

Fotó: 123rf.com

Folyamatos rettegés
A borderline-os nem képes bízni senkiben, örökké attól retteg, hogy átverik, elhagyják. Hol imádja, hol gyűlöli a párját, vagy akár a gyerekét. Indulatai és érzelmei, viselkedése ingadozó. Hol robbanékony, és felelőtlen, hol megbízható és magának való. E két viselkedési mód keveredik benne már fiatalkorukban is. Ha szakemberhez kerülnek, kiderül, hogy már gyerekkorukban is sokat szorongtak, könnyen dühbe gurultak, míg máskor visszahúzódón ültek magukba zárkózva.

Dühkitörések
A borderline-os betegek dühkitörései elég veszélyesek lehetnek magukra és környezetükre is. A hozzájuk közelállók, a szülők, testvérek, házastársak, barátok jelenlétében nem türtőztetik magukat. Míg a távoli ismerősök, vagy kollégák szinte semmit sem tapasztalnak a dühkitöréseikből. Mivel érzelmeiket nem képesek kellőképpen szabályozni, sokszor az általuk jobban irányítható testi fájdalomra fordítják. Megvágják, megsértik magukat. Sokan közülük öngyilkosságot is megkísérelnek. De gyakori, hogy bántalmazzák szeretteiket. Ezért nagyon fontos, hogy szakemberhez kerüljenek.

Mi a gyors hangulatváltás oka? – Betegség is állhat a háttérben  – 1.rész

A jó hír az, hogy a borderline-os betegek helyzete egyáltalán nem reménytelen, hatékony, célzott pszichoterápiai kezelés mellett jelentősen javítható az életminőségük. A hatékony pszichoterápiás kezelések minden esetben sokáig tartanak. De rendkívül eredményesek.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.