A születésnapi depresszió – és 7 mód arra, hogy elkerüljük

A születésnapi depresszió miatt sok ember a nagy napot az év legrosszabb napjának érezheti. Íme néhány javaslat a születésnap körüli negatív érzések elkerüléséhez és kezeléséhez!

A születésnapi “blues” gyakori jelenség, amely az ember születésnapja körül vagy a napján jelentkezik. Ez a szomorúság, a depresszió vagy a szorongás érzése a következő tünetekkel jár:

 • Rossz hangulat
 • Alacsony energiaszint
 • Vonakodás az ünnepléstől
 • Sírás
 • Paranoia

Az Amerikai Pszichiátriai Társaság (APA) szerint a születésnapi depresszió vagy blues nem elismert állapot. Az APA által meghatározott depressziós tüneteknek legalább 2 hétig kell tartaniuk, és általában nem egy adott helyzetre vagy napra adott válaszként jelentkeznek, hanem látszólag figyelmeztetés vagy ok nélkül. Ennek ellenére különböző tanulmányok összefüggést mutattak ki a születésnap időpontja és a depressziós viselkedés között. Az egyik legnagyobb ilyen jellegű lakossági vizsgálatban magyar kutatók 30 éven keresztül több mint 130 000 emberen dokumentálták a “születésnapi blues” hatását. Olyan okokra hivatkoztak, mint az alábbi megélt érzések:

 • Reménytelenség
 • Kudarcélmény
 • Nihilizmus


És az általános érzés, hogy az ember nem felel meg az elvárásoknak, magasan szerepel a születésnapi blues okainak listáján. Bár egyes tudósok még mindig azt állítják, hogy a születésnapi depresszió mítosz, ha valaha is érezte már ezt a közelgő végzetet a születésnapja előtt, nehéz nem hinni a hatásában.

Rozmaringot memória zavarra

Ezért, hogy leküzdjük ezeket az érzéseket, előálltunk néhány ötlettel a születésnapi depresszió elkerülésére:

1. Meditáció


A meditáció segíthet enyhíteni a szomorúságot és a szorongást.

A meditáció már régóta bevett gyakorlat a depresszió és a szorongás kezelésére. A hagyományos jógagyakorlatban – a meditáció a tudatos és etikus életmóddal együtt a tanulmányok szerint növeli az elégedettséget, enyhíti az érzelmi szorongás tüneteit, és megerősíti a használókat. Ahhoz, hogy eredményt érjen el, érdemes a születésnapja előtti hetekben elkezdeni.

Foto:123rf.com

Kezdje egyenes testhelyzetben ülve egy széken vagy párnán. Lélegezzen be mélyen és egyenletesen, miközben becsukja a szemét.
A kutatás azt tanácsolja, hogy csendben mondogasson magában egy tetszés szerint választott mantrát. Kezdheti mindössze 10-15 perccel naponta, és onnan építkezhet. Amikor eljön a születésnap napja, próbálja meg úgy kezelni, mint bármelyik másikat. Ez segíthet enyhíteni a születésnapi blues vagy a depresszió érzéseit.

2. Erdőfürdő

Kick the birthday blues with some forest bathing.
Foto:Pixabay

Az erdei fürdőzés egy japán természetgyógyászati gyakorlat, más néven shinrin-yoku. Ez az erdőben való lassú sétálás gyakorlata a természet szemlélése közben. Bármelyik ponton megpihenhet, és ne feledkezzen meg a mély lélegzetvételekről. Koncentráljon a környezetére, és figyeljen az érzékszerveire.

Születésnapjaink környékén gyakran elkap bennünket a nagy nap miatti stressz és várakozás. Az erdei fürdőzés egy módja annak, hogy a figyelmünket kifelé irányítsuk és megnyugtassuk elménket.  Kutatások kimutatták, hogy az erdei fürdőzés segít az embereknek kezelni a hangulatukat, és fontos szerepet játszik a stressz megelőzésében. 

 

 

 

 

 

 

3. Testmozgás

Tai chi and soft exercise can help to counter low mood.
Foto: Pixabay

Ha rossz a kedvünk, a fizikai aktivitás tűnik az utolsó dolognak, ami eszünkbe jut. Pedig a kutatások újra és újra kimutatták, hogy a testmozgás az egyik leghatásosabb a rossz hangulat és a stressz ellen.  A testmozgással kapcsolatos aggodalmak leküzdésének egyik módja, ha a hangulathoz igazítjuk a testmozgást. Ha éppen a születésnapi blues-szal küszködünk, lehet, hogy egy kilométeres futás vagy sprint az edzőteremben nem lesz megfelelő, de az olyan tevékenységek, mint a tai chi, a jóga, a pilates és a qigong, amelyek figyelemelterelésként szolgálnak, segítenek legyőzni a születésnapi depressziót. 

4. Naplóírás

Journaling is a great way to express your feelings.
Foto: Pixabay

A naplóírás olyan gyakorlat, amely számos formát ölthet. Széles körben használt eszköz a mentális egészség kezelésében a depresszió és a szorongás érzéseinek kezelésére. A napló tartalma, és a naplóírással töltött idő személyenként eltérő lehet. A naplót használhatja arra, hogy:

 • Rajzoljon
 • Versek írására
 • Ötletelésre
 • Hála, érzések és gondolatok kifejezésére

Igazából bármit írhatunk. De a lényeg az, hogy írjunk. Ne hagyjuk, hogy a születésnapi blues érzései tovább kavarogjanak a fejünkben. Néha már attól, hogy papíron vannak, kevésbé tűnnek ijesztőnek. 

 

5. Új kapcsolatok kialakítása 

Joining a new group can be distraction from birthday blues.
Foto: Pixabay

Mindannyian bűnösek vagyunk abban, hogy időnként azt gondoljuk, a világ a mi vállunkon nyugszik, vagy hogy senki sem értheti meg a fájdalmat, amit érzünk. Azonban ha végigpörgetjük az internetet, rájövünk, hogy nagyon sokan szenvednek a születésnapi bluestól – nem vagyunk egyedül. 

Az olyan emberekkel való kapcsolatteremtés, akik megértik, min megyünk keresztül, nagyon terápiás lehet. Ez jelentheti egy csoporthoz való csatlakozást, vagy új emberekkel való találkozást, akikkel megoszthatjuk a gondjainkat. Nézzünk szét a környezetünkben, hogy találjunk egy új tevékenységet vagy csoportot. Nem kell megosztanunk a tényt, hogy születésnapunk van – csak kapcsolódjunk be, próbáljunk ki új dolgokat, és teremtsünk új kapcsolatokat. 

6. Azt tegyük, amihez kedvünk van

Stop feeling guilt and do what you love.
Foto:Pixabay 

Ha tudjuk, hogy a születésnap különösen nehéz időszak számunkra, a legjobb, ha olyan dolgokkal töltjük meg a napot, amelyeket szeretünk. Öntsünk minél több pozitívumot a napba. És tegyük mindezt bűntudat nélkül. Van egy új játék, album vagy hely, amit már rég szeretett volna kipróbálni, de nem volt rá lehetőség? Akkor tegyük meg. Együk a kedvenc ételeinket, és hallgasuk közben a kedvenc számainkat. A születésnapi blues gyakran a megbánás, az eredménytelenség vagy a kudarc érzéséből fakad, de a kudarc mindig relatív. Hajlamosak vagyunk feketén-fehéren szemlélni. Manapság már az is eredménynek számít, ha valaki boldog, jól érzi magát, vagy akár csak kikapcsolódik. Engedjünk meg magunknak némi mozgásteret. Bánjunk úgy magunkkal, mint egy baráttal, és ünnepeljük meg, hogy él.

7. Család és barátok

It's important to lean on your support network when you feel stressed.
Foto: Pixabay

Egy másik módja a születésnapi blues elkerülésének, ha a támogatói hálózatunkat használjuk. Néha a napra való felkészülés ugyanolyan stresszes lehet, mint maga a nap. Ezért érdemes nyíltan beszélni a barátainkkal és a családdal az érzéseinkről. Válasszunk közeli barátokat, akikben megbízhatunk. Gyakran csalódunk azokban, akik azt mondják, hogy barátok, de a nagy napon cserbenhagynak minket. Jobb, ha azokra támaszkodunk, akikről tudjuk, hogy megbízhatunk bennük, ahelyett, hogy elvárásokat támasztunk olyan emberekkel szemben, akik esetleg cserbenhagynak minket.

Lehet, hogy jobban járunk, ha csak a közeli barátok és a családtagok kis létszámú összejövetelét tartjuk. Ne pazaroljuk az időt és az energiát rosszmájúakra és hamis barátokra. Koncentráljunk azokra az emberekre, akiket szeretünk, és akik szeretnek minket. Kapcsoljuk ki a telefont, ha szükséges. Ez a nap arra való, hogy ítélkezés nélkül elfogadjuk önmagunkat. Próbáljunk meg hálásak lenni a barátokkal és a családdal töltött időért, ahelyett, hogy azokon a kapcsolatokon rágódnánk, amelyekre nincs is szükségünk.

Forrás: Napidoktor.hu