A nők, mint ingaórák

Kutatások szerint az ingázás sokkal megterhelőbb a nők számára, mint a férfiaknak. A Duke Egyetem kutatásai szerint a túl sok stressz idővel akár DNS-károsodáshoz is vezethet.

“Ez a kutatás megmagyarázhatja, miként vezethet a krónikus stressz egy egész sor betegség és rendellenesség kialakulásához, az egészen banális kozmetikai kellemetlenségektől, mint az őszülő haj, a végzetes betegségekig” – nyilatkozta Robert Lefkowitz professzor, a kutatás vezetője.

no-a-vonaton-3

A Journal of Health Economics című szaklapban nemrég megjelent cikk szerint az óvodáskorú gyermekek anyukái szenvednek leginkább az ingázás káros hatásaitól, főleg azok, akik nincsenek megelégedve a szabadidejük mennyiségével. Számukra a napi ingázás pszichológiai káros hatásai négyszer súlyosabbak, mint férjeik esetében.

A szakértők a Brit Háztartási Felmérés adatait használták fel a kutatás elkészítésekor. Ezen kívül az utazások anyagilag is jobban megviselik a nőket, akiknek átlagfizetésük alacsonyabb, mint a férfiaké.

A nők esetében a napi utazgatások sokkal tovább tartanak, hiszen általában nekik kell elmenni a gyerekekért és ők intézik a vásárlásokat is – nyilatkozta Jennifer Roberts, a Sheffield Egyetem professzora – Ezek a plusz órák, valamint a kevesebb szabadidő sokkal stresszesebbé teszi a nők ingázását.”

A férfiakra általában nincs hatással az ingázás, annak ellenére, hogy ők a legtöbbször több időt töltenek utazással, mint a nők. Ennek legvalószínűbb oka, hogy míg a nőknek mindennapi háztartási kötelezettségeikre is oda kell figyelniük, a férfiak csak a munkájukra koncentrálnak. Az Országos Statisztikai Hivatal felmérései alapján egy átlagos brit napi 54 percet utazik oda és vissza a munkahelyére, ez pedig komolyan veszélyeztetheti a nők mentális egészségét.

Forrás: https://napidoktor.hu/index