A magas koleszterinszint 5 titkos jele

Több koleszterin kockázati tényező van, mint gondolnánk…

Folyamatosan azt mondják nekünk, hogy alacsonyan kell tartanunk a koleszterinszintünket. De nemzetként sem állunk túl jól, és általában is az emberek több mint felének magas a koleszterinszintje.


A magas koleszterinszint egyszerűen azt jelenti, hogy túl sok az LDL nevű anyag. Ez egy viaszos anyag a vérben, és az orvosok “rossz” koleszterinnek neveznek, mert eltömítheti az artériákat, megemelheti a vérnyomást és növelheti a szívroham kockázatát.

koleszterin, plakk, érfal

Fotó: 123rf.com

Milyen titkos jelekre érdemes figyelni, amik magas koleszterinszintre utalhatnak?


Ha a szüleinek is volt

Tudta, hogy a magas koleszterinszint genetikai eredetű lehet? Az FH – családi hiperkoleszterinémia – öröklődhet, és magas koleszterinszintet eredményezhet. Lehet, hogy a szülei karcsúak és fittek, és lehet, hogy ön is – és mégis magas a koleszterinszintje.

Minden 200-500 emberből egynek van ilyen betegsége, ami azt jelenti, hogy több ezer ember szenvedhet magas koleszterinszinttől anélkül, hogy tudna róla


Az FH tehát egy gyakori – és mégis életveszélyes – állapot, amely kezeletlenül megemelheti a koleszterinszintet, ami korai szívinfarktushoz és szívbetegséghez vezethet. Akárcsak maga a magas koleszterinszint, az FH is lehet tünetmentes. Ha az Ön családjában volt ilyen diagnózis, keresse fel háziorvosát, és kérjen vizsgálatot.

szív, stressz, laptop, munka

Fotó: 123rf.com


Viaszos csomók vannak a bőrén

Szélsőséges esetekben a magas koleszterinszint egy xantomának nevezett bőrbetegséghez vezethet. Ezek olyan viaszos lerakódások, amelyek a bőrből kioldódó zsírok következményei. Puha tapintásúak és sárgás színűek.


Dr. Adil Sheraz (ALL CORR), bőrgyógyász szakorvos szerint: “A xantómák koleszterinben gazdag lerakódások, amelyek a test bármely pontján előfordulhatnak. Ezek jóindulatúak, azonban néha más betegségfolyamatokra, például magas koleszterinszintre, pajzsmirigy-alulműködésre vagy cukorbetegségre utalhatnak. A hiperlipidémiában (a vér megemelkedett lipidszintje) szenvedő betegeknél az inaknál, a bőr alatt vagy általában a szemhéjakon fordulnak elő, ahol xanthelasma palpebrarum (XP) néven ismertek ezek a lipoprotein lerakódások”

Foto:pixabay.com

Előfordulása nőknél körülbelül 1,1 százalék, férfiaknál pedig 0,3 százalék. Egy tanulmány kimutatta, hogy a betegek mintegy negyedénél a családban előfordult hiperkoleszterinémia (jelentősen megemelkedett koleszterinszint a vérben). Nem minden XP-vel jelentkező betegnél emelkedik meg a koleszterinszint, azonban mindannyiuknál vérvizsgálatot kell végezni a koleszterin, a trigliceridek és a HDL-koleszterin szintjére vonatkozóan.”


Öregszik

Az öregedés – még ha még mindig fitt és karcsú is – növelheti a magas koleszterinszint kialakulásának esélyét. A koleszterinszint az életkor előrehaladtával általában emelkedik, és a férfiak nagyobb veszélynek vannak kitéve, mint a nők. A nők kockázata a menopauzában növekszik. Az amerikai Cardiology review-ban megjelent tanulmány szerint a menopauza összefügg az LDL- és az összkoleszterinszint emelkedésével, amely 55-65 éves korban éri el csúcspontját.

 

A férfiak esetében a 45 évnél idősebb kor a magasabb koleszterinszint kockázati tényezője.

Miért játszik tehát szerepet az életkor? Mert ahogy öregszünk, szervezetünk LDL-receptorai (amelyek eltávolítják az LDL-koleszterint a vérből) kevésbé aktívak, ami azt jelenti, hogy a koleszterinszint megugorhat.

saláta, egészség, idős

Fotó: 123rf.com


Férfiak – képtelenek erekcióra, vagy az  erekciót fenntartani.


Bár a magas koleszterinszint nem közvetlen oka a merevedési zavaroknak, a szakértők kapcsolatot találtak az érelmeszesedés – az artériák szűkülése, amelyet a plakkok felhalmozódása okoz – és az erekció elérésére vagy fenntartására való képtelenség között. Az érelmeszesedést a magas koleszterinszint is okozhatja, ezért a kapcsolat.


Bár minden férfi szenvedhet a stressz vagy a szorongás miatt fellépő egyedi merevedési zavaroktól, a rendszeresebb merevedési zavaroknak általában egészségügyi oka van, és gyakran a véráramlással függ össze.

Fotó: 123rf.com


Az LDL-koleszterin megtapad az artériák belsejében, ami zsíros lerakódások kialakulásához vezet, ami megnehezíti a vér áramlását, és ez merevedési zavarokhoz vezethet. Ha merevedési zavarai vannak, keresse fel háziorvosát. Valószínűleg vérvizsgálatot fognak elrendelni a koleszterinszintjének vizsgálatára.


Magas a vérnyomása – még akkor is, ha karcsú

 

A British Heart Foundation szerint a magas vérnyomásban szenvedők nagyobb valószínűséggel rendelkeznek magas koleszterinszinttel is.

Regina Giblin, a BHF vezető szívgyógyásza szerint: “Akinek magas a vérnyomása, az magas koleszterinszinttel is élhet. Az olyan életmódbeli tényezők, mint a túl magas telített zsírtartalmú ételek fogyasztása, a dohányzás, a túl sok alkoholfogyasztás és az elégtelen testmozgás mind-mind azt eredményezhetik, hogy valakinek magas a vérnyomása és a koleszterinszintje is, amelyek a szívroham vagy a stroke kockázati tényezői”.

vérnyomás, magas vérnyomás, vérnyomásmérő

Fotó: 123rf.com

Hozzáteszi, hogy az egészséges életmód követése segít csökkenteni a vérnyomást és a koleszterinszintet, és egészségesebb életet élni. “A mediterrán alapú étrend, amely sok gyümölcsöt és zöldséget, halat, babot és hüvelyeseket, valamint telítetlen zsírokat, például olívaolajat tartalmaz, nemcsak finom, hanem jót tesz a koleszterinszintnek is, és ezt követően csökkenti a szívroham vagy a stroke kockázatát.”

 

Telített, telítetlen, transz? Zsírbevitel és koleszterinszint öszefüggnek?

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.