A hajhullás miértjei és mikéntjei

A hajhullás a szervezet belső miliőjének mutatója. Kopaszodhatunk életvitelünkből adódóan, de a genetika is befolyásolhatja hajunk állapotát.

Különböző anyagok hiánya idézheti elő a hajhullást, leggyakrabban a vashiány, illetve felszívódási zavar miatt kialakult vitaminhiány okozhatja

.A vas biztosítja a haj oxigénellátását, ezért is jó mutatója a vashiánynak a hajhullás.

Gyakran tapasztalható hajvesztés olyanoknál, akik erősen fogyókúráznak, ebből kifolyólag kifogynak belőlük a vitaminok, ásványi anyagok.

Foto:123rf.com

Betegségek is kiválthatják a hajhullást, például hormonális és pajzsmirigy problémák, illetve bőrbetegségek (seborea, pikkelysömör).

A szépségipari termékek nem megfelelő (rossz minőségű, túlzott) használata is károsítja a hajat. A festés, hidrogénezés, hajegyenesítés, vagy éppen göndörítés elgyengíti a hajszálakat. A mostanság igen divatos hajegyenesítők rendszeres használata elgyengíti, töredezetté teszi a hajat. A csatok, a hajgumik szintén ellenségei lehetnek az egészséges hajra vágyóknak.

Foto:123rf.com

A folyamatos sapkaviselés szintén eredményezhet hajvesztést. Érdemes, ha az időjárás úgy kívánja, kötött sapkát hordani, vagy kapucnit viselni, mivel ezek védik, ám mégis engedik szellőzni a fejbőrt.Azok, akik zsírban oldódó vitaminból túl sokat visznek be szervezetükbe, tehát túladagolják azt, hajvesztéssel számolhatnak.

Gyermekeknél kör alakú gombafertőzés léphet fel a fejen a házi kedvencektől (macskától, kutyától). A hajvesztett területen porzó, fehér lerakódást lehet látni. Ez csakis gyermekeknél lép fel.

Foto:123rf.com

A hajhullás fajtái:

Foltos hajhullás

A kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, a szervezetben megbújó gyulladás vagy góc, de egyéb hormonális hatás, mérgezés is lehet a hátterében. Akár még genetikai okok is szóba jöhetnek. Hajhullást okozhatnak bizonyos gyógyszerek is, mint például a tumorterápiában alkalmazott citosztatikumok. Ékszerek, bizonyos frizurák viselése is hajvesztéshez vezethet. Minden esetben ajánlatos gócvizsgálatot végezni, mert a szervezetben felfedezett gyulladásos folyamatok kezelésével a hajhullásnak is elejét lehet venni.

A cinkhiány egyik leglátvágyosabb tünete a hajhullás.

Hajhullás, bőrproblémák? Cinkhiány okozhatja

Androgén hajhullás

Többnyire a férfiakat érinti, de ritkábban nőknél is jelentkezhet. Az efféle típusú hajvesztés genetikailag meghatározott. A szervezetben jelenlevő androgén hormonra való érzékenység váltja ki. Leggyakrabban a halántéktájon mindkét oldalon, háromszög formában kezdődik. Nőknél elsősorban a fejtetőn, négyszög alakban, diffúz ritkulásban nyilvánul meg. A hölgyeknél ez a típusú hajhullás egyre fiatalabb korra tevődik16078Körkörös hajhullás

Általában az immunrendszer zavara okozza. Először kis körben hullik ki a haj, majd a folt egyre terjed. Ez a típusú hajhullás a test más területén is szőrzetvesztéshez vezet. Az esetek többségében a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás segít a hajhullás megelőzésében.

Foto:123rf.com

Diffúziós hajhullás

Okozhatja stressz, rossz táplálkozási szokás, hormonális vagy pajzsmirigy problémák. Többnyire A-vitamin-, vas-, vagy cinkhiány lép fel. A diffúziós hajhullásnál a haj ritkább lesz, a hajszálak elvékonyodnak.

Trakciós kopaszodás

Azok a hajviseletek, amelyek a hajszálak hosszantartó húzásával, feszülésével járnak, hajhullást okozhatnak (konty, lófarok) Egyes tapasztalatok szerint a mesterséges hajhosszabbítás esetében is előfordulhat hasonló hajhullás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.