Spermagyorsító zöldségek és gyümölcsök

Egy spanyol tanulmány szerint az antioxidánsok jelentős szerepet játszanak a spermaminőség alakulásában.

A tanulmány eredményei szerint “a jó spermaminőséggel rendelkező férfiak több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak (több vitamint, folsavat és rostot, és kevesebb fehérjét és zsírt), mint az alacsony spermaminőséggel rendelkező férfiak” –  nyilatkozta Jaime Mendiola vezető szerző, a Murcia Egyetem kutatója. A főként zöldségekben és gyümölcsökben előforduló antioxidánsok csökkentik a spermaminőséget befolyásoló oxidatív stressz szintjét, és javítják a spermiumkoncentrációt illetve mobilitást. A tanulmányban 61 férfi vett részt; 30 közülük termékenységi problémával küzdött, 31-nek viszont nem voltak ilyen gondjai.

Fotó: 123rf.com

Ugyanennek a kutatócsoportnak egy korábbi tanulmánya azt mutatta, hogy “a nagy mennyiségű húst és teljes, zsíros tejtermékeket fogyasztó férfiaknak alacsonyabb a spermaminősége, mint a több gyümölcsöt, zöldséget és sovány tejtermékeket fogyasztóknak” – mondta Mendiola. A tanulmány azonban azt bizonyítja, hogy “a több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztók nagyobb mennyiségű antioxidánst visznek be, és ez a legfontosabb” –  nyilatkozta a kutató. – “Az egészséges étrend nem csak a betegségmegelőzés kiváló módja, hanem a spermaminőséget is befolyásolhatja illetve javíthatja.”

A kutató hozzátette, hogy “egyelőre nem tudjuk pontosan, mi a különbség a között, hogy valaki természetes formában viszi be ezeket a vitaminokat, illetve valamilyen étrendkiegészítő formájában. Az Egyesült Államokban tervezett kutatásokban (ahol a vitaminok tabletta formájában történő fogyasztása nagyon elterjedt) a kiegészítők szerepét fogjuk vizsgálni.”

Forrás: https://napidoktor.hu/index