Reggeli erekció – Mi okozza?

Nagyon sok férfi ébred reggelente úgy, hogy erekciója van, amire a hajnali péniszmerevedés jelenség ad magyarázatot. Sokáig azt hitték, azért vanreggeli erekció, mert a férfinak szexuális álma volt, ez azonban koránt sincs így.

A reggeli merevedés az alvás REM fázisában (álomfázis vagy a nyugodt alvás időszaka) következik be, a REM alvás pedig ébredés előtt a leggyakoribb.

Mi okozza az erekciót?

Az erekció az idegi, pszichés, hormonális és érrendszeri működések bonyolult összjátéka nyomán jön létre. Bizonyos ingerek hatására a húgycső két oldalán párhuzamosan elhelyezkedő barlangos testek vérrel telnek meg, miután a közepén futó artériák megnyitják az utat. Az artériás nyomás a nyugalmi állapot tízszeresére szökik föl, a pénisz pedig megduzzad, és erektált állapotba kerül. A férfiak pénisze – különösen a fiatalok esetében – akkor is megmerevedhet, ha nem éri különösebb ingerlő hatás. Ezt a jelenséget spontán merevedésnek nevezzük. A férfiak tesztoszteronszintje a hajnali órákban, a nyugodt alvás időszakában a legmagasabb – számol be a Bors.

Mi okozza az erekciót alvás közben?

Az éjszakai erekció az alvás REM fázisában jön létre, akkor, amikor az agy bizonyos részei aktiválódnak. Ez magában foglalja az agy azon területeit, amelyek felelősek a paraszimpatikus idegek stimulálásáért (feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, a regenerálás, és a raktárak feltöltése), a szimpatikus idegek elnyomásáért (ingerlése úgynevezett vészreakciót vált ki, vagyis a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetekre), valamint a szerotonin (a hangulathormon) termelődésének csillapításáért. A REM fázis során a paraszimpatikus idegek élednek fel, ez okozza az erekciót is. Éppen ezért van, hogy sok férfi tapasztal erekciót ébredés után, mivel a REM fázisból ébrednek fel.

Az éjszakai erekció arra is rávilágít, hogy van-e merevedési zavar

A tesztoszteronról, amely reggel van a legmagasabb szinten, szintén kimutatták, hogy fokozza az éjszakai erekció gyakoriságát. Érdekes módon azt találták, hogy a tesztoszteron nem befolyásolja nagymértékben a vizuális erotikus inger vagy a fantázia által kiváltott erekciót. Ezeket túlnyomórészt az agy „jutalmazó rendszere” vezérli, amely dopamint választ ki.

Több éjszakai erekció is lehet

Mivel éjszakánként több alvási ciklus van, a férfiaknak akár öt erekciója is lehet éjszakánként, és ez akár 20-30 percig is eltarthat. De ez nagyban függ az alvás minőségétől, ezért előfordulhat, hogy nem minden nap fordul elő. Az erekciók száma és minősége az életkorral fokozatosan csökken, de gyakran jóval a „nyugdíjas koron” túl is jelen vannak – ami az idősebb férfiak szexuális jólétét jelzi.

pénisz, merevedés, szex

Fotó: 123rf.com

A merevedési zavar okai is kideríthetőek

Sokan nincsenek tisztában azzal a ténnyel, hogy az erekció nem csupán a szexuális vágyak „eszköze”, hanem annak is a bizonyítéka, hogy megnövekedett mennyiségű vér áramlik a péniszbe, ami a hímvessző megfelelő, egészséges működéséhez nélkülözhetetlen.

Az éjszakai merevedés jelenség segítségével az orvosok nagy vonalakban könnyen meg tudják állapítani, hogy miért vált egy férfi impotenssé. Az impotencia kialakulásának hátterében két tényező állhat – pszichés alapú vagy vascularis (érrendszeri) faktorok. Egy speciális berendezés segítségével – melyet a péniszre akasztanak – meg lehet figyelni, hogy az éjszaka folyamán történik-e erekció. Mivel éjjel pszichés tényezők nem akadályozhatják a merevedés bekövetkezését, ezért kizárásos alapon érrendszeri okok állhatnak annak hátterében, ha valakinek nincs éjszaka erekciója.

Olvasd el ezt is!

11 tipp az erekció mergőrzésére

Forrás: Napidoktor.hu