Erekciós zavar: vizsgálat és tesztek

Hogyan állapítják meg az erekciós diszfunkciót?

Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy egy férfinak tartós gondja van a merevedés elérésével vagy fenntartásával. Kezelés nélkül a közösülés gyakorlatilag lehetetlenné válik. Az erekciós zavar a 40-es években jelentkezhet először. Milyen vizsgálatokra lehet számítani?

Az erekciós zavar máig tabutéma sokak számára. Pedig erről a fontos problémáról beszélni kell, s szükséges orvosi segítséget kérni. Az erekciós diszfunkció azt jelenti, hogy a férfinak állandó gondot okoz elérni és fenntartani a merevedést – ha nem kezelteti magát, a szex gyakorlatilag nem kivitelezhető a számára.

Cikkünk előző részében arról volt szó, milyen betegségek és életmód állhatnak a zavar mögött. Lássuk azonban, hogyan diagnosztizálják a merevedési zavart.

Fizikai vizsgálat

Ahhoz, hogy az erekciós diszfunkciót azonosítani lehessen, az orvos előszöris kérdéseket tesz fel a betegnek a tünetekről és az orvosi előzményeiről. A rossz vérkeringés vagy idegkárosodás megállapításához teljes fizikai vizsgálat szükséges – ilyenkor a doktor rendellenességeket keres a nemi területen, melyek az erekciót befolyásolhatják.

Fotó: 123rf.com

A diagnózist számos laboratóriumi teszt segítheti. Ilyen a tesztoszteron-szint mérése vagy a hormonális egyensúlytalanság vizsgálata, melyek általában köthetők a csökkent vágyhoz. Az alábbi tesztek felfedhetik a mögöttes okokat: vérsejt szám, koleszterinszint, vércukorszint, májfunkció-szint.

Lehet az erekciós zavar a szívbetegség jele?

Nos, sajnos a merevedési zavar arra is utalhat, hogy súlyos probléma áll a háttérben. Kutatások szerint az erekciós diszfunkció komoly előrejelzője a szívrohamnak, a stroke-nak, sőt akár a halálnak is, mely szív- és érrendszeri okból következik be. Minden férfi, aki merevedési zavart tapasztal, kivizsgálást igényel kardiovaszkuláris betegség szempontjából.

Ez persze nem jelenti azt, hogy minden férfinál, akinél jelentkezik erekciós zavar, szívbetegség jelentkezik majd, illetve, hogy mindenkinek van merevedési zavara, aki szívbeteg. Az összefüggés azonban fennáll, ezért diszfunkció esetén nagyon fontos a kivizsgálás.

Az erekciós zavarról beszélni kell – a partnerrel is

Teljesen természetes, hogy aki merevedési zavarral szembesül, dühöt vagy szégyent érez – különösen, hogy ebben a problémában a párja is érintett. Éppen ezért igen fontos, hogy a férfi a partnerével is beszéljen erről a gondról. Mindez segíthet neki a diagnózis megértésében és abban, hogy a férfinak orvosi segítségre van szüksége. Nem beszélve arról, hogy a férfi egyértelművé teszi partnere számára: nem vele van gondja és nem veszítette el iránta az érdeklődését.

Csökkenteni persze már ekkor is el lehet kezdeni az erekciós zavar kockázatát. A testmozgás, az egészséges testsúly, a dohányzás abbahagyása, az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek elhagyása, valamint a cukorbetegség kordában tartása igen sokat segíthet.

A cikket folytatjuk.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.