Késleltethető a menopauza a szex által?

Mit érdemes tudni róla?

Kisebb esélyük van a korai menopauza jelentkezésére azoknak a hölgyeknek, akik gyakran élnek szexuális életet – állítja egy új tanulmány.

Azoknál a nőknél, akiknek életében gyakoribb a szex, kisebb a korai menopauza valószínűsége. Egy új tanulmány szerint, melyet a Royal Society Open Science szaklapban közöltek, a heti rendszerességű szexuális életet élő hölgyeknél 28 százalékkal alacsonyabb annak az esélye, hogy idő előtti változókor jelentkezik náluk, bármely korban – összevetve őket azokkal, akik havonta, vagy kevesebbszer élnek nemi életet.

Akiknél a szex havonta fordul elő, 19 százalékkal kevésbé tapasztalják a menopauza korai beköszöntét, mint azon nők, akik ennél kevesebb alkalommal szeretkeznek. A tanulmány szerzői szexuális aktivitás alatt nemcsak a közösülést értik – az orális szexet, az érintést vagy az önkielégítést is.

menopauza1

Helena Harder, PhD, a Sussex-i Egyetem kutató munkatársa megjegyezte: az adatok nagyméretű, validált forrásból származnak, ám úgy véli, mégis további kutatásra van szükség a kapcsolat megértéséhez – és meghatározásához.

Ez egy összefüggés, s a kutatók csupán találgatni tudnak a kapcsolat lehetséges hátterét illetően” – jegyezte meg Harder, arra hivatkozva, hogy lehetnek olyan okok is, melyeket a jelentés nem említ.

A tanulmány csupán menopauza előtt levő, 42-52 éves hölgyeket tartalmazott az első nyomonkövetés során. Ez kizárta a valóban korai menopauza alatt álló nőket – ők a definíció szerint a 40. életévüket sem töltötték be, amikor változókorba léptek – mondta Jennifer Marino, PhD, reproduktív epidemiológus.

Úgy gondolom, még ha ez a kapcsolat végül okozati jellegűnek bizonyul is, valószínűleg a hölgyeknek kell dönteniük, milyen gyakran vágynak a szexre, s ez azon is alapul, hogy ők és partnerük mennyire sűrűn kívánja azt – ezt nem fogja befolyásolni az a cél, hogy megváltoztassák a menopauza idejét” – tette hozzá.

A tanulmány adatai 2.936 nővel készített interjúkból származnak, konkrétan a Nemzeti Női Egészség Tanulmányból (SWAN) az Egyesült Államokból. A résztvevők átlag életkora 45 év volt. Az egyéb demográfiai adatok alapján az alanyok átlagosan két gyermeket szültek; 48 százalékuk nem spanyol kaukázusi, s középiskolánál magasabb a képzettségük; 78 százalékuk házas vagy kapcsolatban él; 68 százalékuk partnerével lakik.

Az első interjú idején egyiküknél sem volt jellemző a menopauza – de a premenopauza tünetei már felfedezhetőek voltak, a periódusciklusok változása és a hőhullámok jelentkeztek. A hölgyek 54 százaléka volt benne ebben az időszakban, ciklusaik rendszeresek voltak, perimenopauza vagy menopauza tünetei nélkül.

A kutatók egy 10 éves időszakon keresztül kérdezték ki időről-időre a nőket. Ez idő alatt a résztvevők 45 százalékánál jelentkezett természetes menopauza, átlagosan 52 évesen. A szakemberek ellenőrizték az ösztrogénszintet, a képzettséget, a testtömeg-indexet (BMI-t), a fajt, a dohányzási szokásokat, a menstruáció első bekövetkeztének idejét, illetve azt is, milyen idősek voltak a hölgyek az első interjú idején, s természetesen az általános egészségi állapotot is felmérték. Arra is kíváncsiak voltak, vajon a férfi partnerrel való együttélés befolyásolja-e a menopauza jelentkezését, ám nem találtak összefüggést azzal, volt-e férfi a háznál vagy sem.

Vizsgálatunk eredményei azt sugallják, hogy ha egy nő nem él szexuális életet és nincs esélye a terhességnek, akkor a test úgy dönt, nem fektet energiát az ovulációba, mivel értelmetlen lenne” – mutatott rá Megan Arnot, PhD, a Londoni Egyetemi Kollégium kandidátusa, a tanulmány első szerzője.

Az ovuláció ugyanis, úgymond, költséges folyamat mind az energia szempontjából, mind pedig azért, mert rontja az immunrendszer funkcióit” – tette hozzá. – „Amikor egy nő a középkorhoz közeledik, a folyamatos ovuláció és a terhesség valószínűsége között kompromisszum áll fenn, a szex pedig a lehetséges várandóságot segíti elő. Mechanikai szempontból az egésznek valószínűleg valami köze van az ösztrogénhez, ám a pontos útvonal nem világos a számunkra.”

Arnot vitatja, hogy lehet biológiai és energetikai kompromisszum az ovulációba történő és a másutt történő befektetés között – például amikor a nő az unokák gondozása által marad aktív. A termékenység megszűnése, hogy több időt töltsenek el a családdal, az úgynevezett „nagymama hipotézis”.

Ennek alapja az, hogy a menopauza eredetileg azért alakult ki az emberekben, hogy csökkentsék a nőstények különböző generációi közötti reproduktív konfliktusokat, s lehetővé teszi számukra, hogy növeljék fittségüket az unokákba történő energia-befektetéssel.

Dr. Holly N. Thomas, a Pittsburgh-i Egyetetem professzor-asszisztense szerint a szex gyakorisága csupán egy lehetséges összefüggés. Mint megjegyezte: az orvosi közösség már tisztában van azzal, hogy a rosszabb egészségi állapotban levő hölgyek kevésbé aktívak szexuálisan, s fiatalabb életkorban hajlamosak a menopauzára. A nemdohányzók és a magasabban képzettek esetében szintén jellemzőbb, hogy a változókor később jelentkezik.

Azok a nők, akik sűrűn élvezik a szexet, tekinthetik a későbbi menopauzát potenciális előnynek. De nem érdemes aggodalmaskodniuk azoknak sem, akik kevesebbet szeretkeznek. Bizonyítékok vannak arra, hogy a szex általános egészségünk és életminőségünk szempontjából is fontos” – emelte ki Sheryl A. Kingsberg, PhD, aki a Clevelandi Egyetemi Kórházak Szülészeti és Nőgyógyászati ​​Tanszékén foglalkozik viselkedés-orvostudománnyal. A szakember azonban nem szeretné, ha a korai menopauzával vagy más reproduktív problémával küzdő nők azt sulykolnák magukba, hogy a szex megőrizheti termékenységüket.

Pörgessük-e fel tehát szexuális életünket a változókor késleltetéséért?

Arnot szerint a nőknek nem kell azt gondolniuk, hogy ha több szexben lesz részük, azzal határozottan késleltetni tudják a menopauza jelentkezését. A tanulmány csupán azt mutatja, hogy van összefüggés, de több kutatásra van szükség ahhoz, hogy az ok-okozati útvonalat pontosan feltárják.

Az egészséges szexuális élet mindenképp jót tesz, s ha változásokat viszünk véghez annak javítása érdekében, az a teljes egészségünk és életminőségünk előnyére válik” – hangsúlyozta dr. Stephanie S. Faubion, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság orvos-igazgatója. – “De hogy ez garantálja-e a későbbi menopauzát? Erre nemet kell mondania” – tette hozzá.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php