Az elhízás rombolja a nemi aktivitást és a szexuális egészséget?

Az elhízás növeli a nemi betegségek terjedésének és az impotencia kockázatát a férfiaknál. A hölgyeknél pedig megnégyszereződik a nem tervezett terhességek gyakorisága.

Szponzorált tartalom

Egy kutatás szerint az elhízás különösen a nők nemi életére van nagy hatással.

A társadalmi nyomás és megbélyegzés miatt az elhízott nők ritkábban szeretkeznek és gyakrabban keresnek partnert az interneten. Túlsúlyuk miatt nem mernek személyesen ismerkedni és gyakrabban élnek olyan párkapcsolatban, ahol partnerük is túlsúlyos vagy elhízott. A problémák gyakran a társadalmi megbélyegzésben gyökereznek és ezek a nők gyakran önbizalomhiánnyal is küzdenek” – mondta Nathalie Bajos, a párizsi Nemzeti Egészségügyi és Orvostudományi Kutatóintézet kutatási igazgatója, a vizsgálat vezetője.

A kutatásban 12 ezer francia férfi és nő szexuális viselkedéséről gyűjtöttek adatokat – 3651 nő és 2725 férfi normál alkatú, 1010, illetve 1488 túlsúlyos, továbbá 411, illetve 350 elhízott volt. A tanulmány szerint a szexuális életre komoly kihatással voltak a plusz kilók. A túlsúlyosak 30%-kal kisebb valószínűséggel rendelkeztek partnerrel az elmúlt évben, az elhízott férfiaknál pedig 70%-kal csökkent a pártalálás esélye.

Az elhízott férfiaknál 2,5-ször gyakrabban fordul elő merevedési zavar, a 30 év alattiaknál pedig gyakoribbak voltak a nemi úton terjedő betegségek. A 30 alatti elhízott nők jó része nem védekezett és gyakrabban esett akarata ellenére teherbe.

„Fontos megismernünk, hogyan éreznek az elhízottak a nemi életükkel kapcsolatban és mi vezérli tetteiket? Különösen az az érdekes, miért gyakoribb esetükben a nem tervezett terhesség és miért nem védekeznek. Az alapellátásban dolgozó orvosoknak kiemelten fontos rákérdezni a fogamzásgátlásra elhízott betegeik esetében” – mondta Dr. Sandy Goldbeck-Wood szexológus.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.