A kisgyermekkort is megkeserítheti a benőtt köröm

Akik küzdöttek már a benőtt lábkörömmel, azok tudják, hogy ez a látszólag kis probléma milyen fájdalmakkal járhat. A körömbenövés népbetegség, és sajnos már egészen kiskorban megjelenhet, pontosabban attól kezdve, hogy a babának nőni kezd a körme. Most kiderül, hogy pontosan mitől jelentkezik, és hogyan kezelhető.

A körömbenövés tünetei

A köröm benövése leginkább a nagylábujjon jelentkezik: kezdetben tünetmentesen, majd az idő múlásával a köröm egyre inkább belevág a húsba, ami égető, szúró fájdalommal jár, főként nyomás hatására. Ezután megjelenik a gyulladás, ami – ha nem kezelik –, könnyen elfertőződhet és az érintett felületen gennyes hólyagok alakulhatnak ki, melyek gyakran ki is fakadnak.

Sajnos már egészen pici kortól megjelenhet a körömbenövés: ahogy a babának el kezd nőni a körme, a gyulladás veszélye fennáll. Genetikusan öröklődő betegség, ám a gyermekek fiatal tinédzserkorukra gyakran kinövik. Addig azonban sok fájdalmat okoz.

A körömbenövés kialakulása

Elsősorban a rossz körömápolás a ludas a benőtt köröm megjelenésében: a szülők előszeretettel vágják a gyermekek lábkörmét a kézhez hasonlóan ívelt formában. Ennek köszönhetően a köröm széle nem megfelelő ívben nő tovább, hanem a körömszél a körömsánc alá tolakszik be, azaz a húsban folytatja útját. A manapság divatos, szűk orrú cipők által a lábujjakra kifejtett nyomás is előidézheti a körmök helytelen növekedését.

A körömbenövés megelőzésére a legjobb módszer, ha a lábkörmöt nem a kéz körmeihez hasonlóan, ívelten vágjuk le, hanem egyenesen, hogy a köröm szélei ne a húsba nőjenek tovább, hanem szabadon maradjanak. A kényelmetlen cipőviselés elhagyása is lecsökkenti a körömprobléma kialakulását.

A körömbenövés kezelése

Ha megtörtént a baj, több lehetőség közül választhatunk, hogy megszabaduljunk a fájdalomtól.

“Mindenképpen keressünk fel szakembert: a spange technikát alkalmazva már a pedikűrös is segíthet, aki nem csak a tüneteket szünteti meg, de a probléma forrását is. Az eljárás fájdalommentes: a fogszabályozás mintájára egy eszközt helyeznek a körömre, mely segít a széleket a helyes irányba terelni, ezáltal hosszú távon szünteti meg a benövést. Már egészen kisgyermekeknél is alkalmazható, felhelyezése után azonnal cipőbe lehet bújni, a járásban sem okoz problémát” – mondja Nagy Ágnes lábápoló.

A spange eljárásnál eredményesebb a műtéti beavatkozás. Az orvos sebészeti úton távolítja el a benőtt körömrészt és a körülötte lévő, fertőzött lágyszöveteket. Ezt követően fertőtleníti, majd szorítókötést helyez az általában közepes erősségű vérzésre. A műtét teljes érzéstelenítés mellett fájdalommentes, ám az azt követő napokban nehézkes a járás.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

  1. Bati Attiláné

    Unokám lábán is befele nőt a nagylábaujján a köröm pedig csak 1 hónapos a gyermekorvos ecsetelteti és kenőcsöt irt fel de szerintem ami befelele kezd nőni azettől nem fog kifele,milyen megoldás van még ilyen csöpségeknél.