A legrosszabb cipő a lábnak – A magassarkú változatai

A magas- és a tűsarok nemcsak fájdalmas, veszélyes is lehet

Fájdalmas csomó a sarkunkban? Nyilalló talpak? Deformált láb? Lássuk a legrosszabb cipő-típusokat, amelyek ezeket okozhatják, s amelyeket lehetőleg kerülni kell a láb egészsége érdekében!

Bár rengeteg az igazán kényelmes cipő manapság, amelyek viselése egész nap komfortos, számos, előnytelen típus még mindig tartja magát a divatban. Szépek, mutatósak, lazák vagy remekül kiemelik a formás lábat, de ennek bizony sokszor ára van.

Lássuk a legrosszabb cipő-típusokat, amelyek ártalmasak a láb egészségére nézve!

Akár közepesen, akár nagyon magassarkú az a lábbeli, fájdalmas csomó alakulhat ki a sarok hátsó részén miatta. A merev anyag nyomja a csontos területet és ez az állapot állandó. A nyomás hólyagokhoz, duzzanatokhoz, bursitishez és fájdalomhoz vezet az Achilles-ínben.

Külön gondot okozhatnak a tűsarkú cipők.

A rendkívül keskeny sarok különösen kockázatos, mivel a súly egy kis területre koncentrálódik. Ettől úgy inoghatunk, mintha gólyalábakon járnánk – egy ilyen lábbeliben valószínűbb, hogy megbotlunk és bokaficamot szenvedünk el.

Foto:emedicinehealth

Segíthet a jegelés, az ortopéd segédeszköz és a sarokpárna – mind fájdalomcsillapító hatású. De jobban járunk egy jobb cipővel!

Két komoly gond van ezekkel a lábbelikkel.

1.Probléma: a természetellenes lábhelyzet. Az ultramagas sarok olyan helyzetbe kényszeríti a lábfejet, amely megterheli azt. Ennél az ízületnél a hosszú lábközépcsontok találkoznak a borsó alakú szezámcsontokkal és a lábujjcsontokkal. A túl nagy nyomás begyullaszthatja ezeket a csontokat vagy az őket körülvevő idegeket. A lábfej csontjainak krónikus igénybevétele akár hajszáltörésekhez is vezethet.

Foto:emedicinehealth

2.Probléma: bokaficam. Minden magassarkú cipő növeli a baleset kockázatát. A leggyakoribb az oldalirányú ficam, amely akkor fordul elő, amikor a lábfej a külső oldalára fordul. Ez túlzottan, a normál hosszukon túl megnyújtja a bokaszalagokat. Egy súlyos ficam pedig el is szakíthatja őket.

Foto:emedicinehealth

Megoldás: váltsunk alacsonyabb sarkú cipőre!

Ez segít elkerülni a lábközépcsontokkal kapcsolatos problémákat. Minél alacsonyabb a sarok, annál természetesebb és egészségesebb lesz a láb helyzete. Olyan lábbelit válasszunk, amelynek a sarka legfeljebb 5 centiméter magas.

Milyen sarkak jobbak a láb egészsége szempontjából?

Számos nő nem hajlandó a stílust a kényelemre cserélni, de létezik köztes megoldás: vannak cipők a magassarkú lábbelik között is, amelyek megfelelőek lehetnek.

Ezek a vastag magassarkúak. Jó kompromisszumot jelentenek, egyensúlyban marad a divat és a láb egészsége. A legtöbbjük megerősített sarkú, sportcipő-konstrukció, amely több mozgásteret ad a lábujjaknak is.

Foto:emedicinehealth

Ezek a cipők – miközben elegánsak -, egyenletesebben kezelik a súlyunkat. Sokkal stabilabbá teszik a lábakat a tűsarkú vagy orsósarkú modellekhez képest. Bár a vastag magassarkú továbbra is megterhelheti a lábfejet, stabilabban járunk benne és kevésbé valószínű, hogy elesünk.

A cikket folytatjuk.

A mozgás egészséges! Válassz megfelelő cipőt az edzéshez

Forrás: Adrina - napidoktor.hu