A legrosszabb cipő a lábnak – Platformok, hegyesorrúak és következményeik – 3.rész

Bár mutatós, fájdalom és deformitás lehet az eredménye

Fájdalmas csomó a sarkunkban? Nyilalló talpak? Deformált láb? Lássuk a legrosszabb cipő-típusokat, amelyek ezeket okozhatják, s amelyeket lehetőleg kerülni kell a láb egészsége érdekében!

Bár rengeteg az igazán kényelmes cipő manapság, amelyek viselése egész nap komfortos, számos, előnytelen típus még mindig tartja magát a divatban. Szépek, mutatósak, lazák vagy remekül kiemelik a formás lábat, de ennek bizony sokszor ára van.

Lássuk a legrosszabb cipő-típusokat, amelyek ártalmasak a láb egészségére nézve!

Cikkünk első  és második részében a magassarkú és a lapossarkú lábbelik kerültek terítékre.

Melyek azok a cipő típusok, amelyek ugyanígy fájdalmas problémákat okozhatnak?

1.Platform cipő: ez a lábbeli-stílus általában merev alsó résszel készül, ami akadályozhatja a láb egészséges, természetes mozgását járás közben. Ha a platform sarka sokkal magasabban van, mint a lábujj területe, a cipő a lábközépcsontokra is nyomást gyakorol.

Foto:emedicinehealth

A laposabb plaform cipő megoldás lehet, amennyiben nem mondanánk le erről a típusról. Természetesen ez sem ajánlott, ráadásul a merev talp akadályozhatja a természetes járást, de egy laposabb platform cipő kevésbé terhelheti a lábat.

Foto:emedicinehealth

Keressünk olyat, amely majdnem párhuzamos a talajjal – ez csökkenti a lábfejre nehezedő nyomást.

2.Hegyesorrú cipő: ha már kényelmetlenségekről beszélünk, ezek a lábbelik vetekednek a tűsarkúkkal. Összeszorítják a láb teljes elülső részét.

Foto:emedicinehealth

Ez idővel idegfájdalmat, bütyköket, hólyagokat és kalapácsujjat okozhat. Az állandó nyomástól egyes nőknek még a körmük alatt is zúzódások keletkeznek. A láb egyszerűen nem úgy van kialakítva, hogy ilyen cipőket hordjunk!

3.Minimalista cipők: ezek a lábbelik azzal a céllal készülnek, hogy a mezítláb járás természetes érzését és mechanikáját imitálják. Csakhogy nincs bennük beépített támaszték vagy ütéselnyelés. Egyes márkáknál a cipők el is választják egymástól a lábujjakat, s ezzel gátolják azt a helyzetet, amelyet a láb a természetes járáskor felvesz.

Foto:emedicinehealth

Mi okozhat még gondot a cipőviselés során?

Nagy mumus a rossz méret! Tíz nőből kilenc túl kicsi cipőt visel. Talán mondani sem kell, ennek következményei nem túl előnyösek. Bőrkeményedés, hólyagok, bütykök, tyúkszem és egyéb problémák alakulhatnak ki a rossz cipőméret miatt. Az állandó dörzsölés emellett irritálhatja a láb ízületeit és ízületi gyulladáshoz vezethet.

Foto:emedicinehealth

A fő problémák: bütykök és kalapácsujj

Az előnytelen cipők viselése hosszútávú, komoly gondokkal járhat, semmiképp sem egészséges.

  • Jól ismert a bütyök problémája. A bütyök egy fájdalmas csomó a nagylábujj tövében, ami az ujj természetellenes meggörbülését eredményezheti. Akkor alakul ki, amikor a szövet vagy a csont elmozdul az alapízületnél. Ez több éves nyomás és mozgás után jelentkezhet. A dudoroknak a hegyes orrú cipő az egyik oka.

Foto:emedicinehealth

  • A másik gyakori gond a kalapácsujj kialakulása. A magassarkú cipők túl nagy testsúlyt helyeznek a lábujjak területére, majd összenyomják őket.

Foto:emedicinehealth

Ennek eredménye idővel a kalapácsujj, vagyis a lábujjízületek rendellenes hajlítottsága, amely fokozatosan merevvé válhat. Súlyos esetben műtétre is szükség lehet a kalapácsujj helyrehozásához.

A kényelmetlen cipők miatti ujj-zsúfolás egyéb lábujjproblémákat is okozhat és fájdalmas tyúkszemek, bőrkeményedések kialakulásához vezethet.

Foto:emedicinehealth

Hatékony megoldás, illetve megelőzés, ha kerüljük a hegyes orrú cipőket és kíméletesebb lábbelit választunk.

Az egészséges stílus nem sérti a lábujjak hegyét vagy oldalát. Merev bőr helyett puhább anyag mellett dönteni is jó ötlet.

Foto:emedicinehealth

A férfiakra egyébként ugyanezek a szabályok vonatkoznak: a kényelmetlenül hegyes cipő kerülendő, ez segít megelőzni a kalapácsujj, a bütyök és a fájdalom kialakulását.

Az ördög tűsarkút visel – avagy a kalapácsujj

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.