A legrosszabb cipő a lábnak – A laposssarkú változatai  – 2.rész

Bár kényelmes, nem tartja megfelelően a lábat

Fájdalmas csomó a sarkunkban? Nyilalló talpak? Deformált láb? Lássuk a legrosszabb cipő-típusokat, amelyek ezeket okozhatják, s amelyeket lehetőleg kerülni kell a láb egészsége érdekében!

Bár rengeteg az igazán kényelmes cipő manapság, amelyek viselése egész nap komfortos, számos, előnytelen típus még mindig tartja magát a divatban. Szépek, mutatósak, lazák vagy remekül kiemelik a formás lábat, de ennek bizony sokszor ára van.

Lássuk a legrosszabb cipő-típusokat, amelyek ártalmasak a láb egészségére nézve!

Cikkünk első részében a magassarkú változatokról esett szó.

A kimondottan lapos saroknak is megvannak a maga problémái. Ezekről a lábbelikről nem gondolnánk, hogy bármi bajt okozhatnak, hiszen a talpuk teljesen a talajra simul. Éppen ez az egyik gond.

Az elsőszámú fájdalmas probléma, ami kialakulhat a lapos cipők miatt, a plantáris fasciitis. A talpi fasciának nevezett szövetszalag a láb alján fut végig. Gyaloglás közben a sarkat felhúzza, s akkor működik a legjobban, ha a lábnak megfelelő íve van.

Ha gyenge cipőben járunk, a megfelelő ív-alátámasztás hiánya túlfeszítheti ezt a szövetszalagot – elszakadhat vagy begyulladhat a talpi fascia. A meglehetősen gyakori állapot eredménye intenzív sarokfájdalom. A láb pihentetése pedig csupán átmeneti enyhülést ad.

Ilyen cipő például:

1.Balerina: ebben a lábbeliben a láb nem kap megfelelő ívtámaszt, ami térd-, csípő- és hátproblémákhoz vezethet. A rossz boltív alátámasztás fájdalmas lábbetegséget is kiválthat – ez a plantáris fasciitis.

Foto:emedicinehealth

2.Flip-flop papucs: a láb igen kevés védelmet kap ebben a lábbeliben. Eleve kockázatot jelentenek tehát a vágások, szilánkok és egyéb lábsérülések.

Foto:emedicinehealth

Számos flip-flop papucs nem nyújt ívtámaszt. A balerinacipőkhöz hasonlóan ronthatják a plantáris fasciitis problémát és gondot okozhatnak a térdben, a csípőben vagy a háton.

Megoldást jelenthetnek a különféle ortopéd kiegészítők.

Foto:emedicinehealth

Ha szeretjük a balerinacipőt, vény nélkül kapható betétek segíthetnek megelőzni az enyhe lábfájdalom kialakulását.

A sarokpárnák extra párnázást nyújthatnak fájó sarok esetén. Az egyedi ortopéd kellék pedig a lábfájdalmak- és problémák egész sorát enyhítheti. A szakorvos ilyen betéteket ír fel az ív megtámasztására és az érzékeny területekre nehezedő nyomás csökkentésére. A vényköteles ortopédia egyetlen hátránya, hogy költséges lehet.

Foto:emedicinehealth

A flip-flop papucsok szerelmesei számára is létezik megoldás. Válasszunk olyan flip-flopot, amely vastag, a láb ívéhez alakított talppal készült.

A vastag talp távoltartja a lábat a talajtól, így a sérülések esélye kisebb. A lényeg azonban, hogy ez a fajta cipő nagyon jó ívtámasztással rendelkezik, így egészségesebb választásnak számít.

A cikket folytatjuk.

A mindennapok megkeserítője: talp-és sarokfájdalom

 

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.