Készítsünk fűszerecetet

Ha ráuntunk a hagyományos ízekre, itt az idő, hogy valami újat alkossunk. Ne gondoljunk semmi bonyolultra, használjunk csak egyszerű összetevőket mint pl. a bazsalikom vagy a zsálya, akkor is nagyon ízletes és mutatós fűszerecetet tudunk készíteni, akár ajándékba adjuk, akár, hogy megtartsuk magunknak.
Fűszerecet ajándékba

A fűszerecet hozzávalói:

  • Fehér vagy vörös borecet
  • Válogatott fűszernövények
  • Műanyag tölcsér
  • Dekoratív üvegcse

Először is sterilizálni kell az üvegünket forró vízzel. Hogy milyen ecetet választunk, az a mi döntésünk: általános a fehér borecet, de vannak akik a vörös borecetet kedvelik a szép színe miatt. Az almaecetet ha lehet kerüljük, mert az megváltoztathatja a fűszerek illatát.

Az ecetet öntsük az üvegcsébe. Használjuk műanyag tölcsért ehhez, mivel a fém tölcsér baktériumokat tartalmazhat, ami elronthatja ecetünket.

Ezután válasszuk ki, hogy milyen fűszereket szeretnénk használni. A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) valamikor a legismertebb fűszernövényünk egyike volt, akár friss levél akár szárított formában tagja volt a házi fűszer kínálatnak. A friss hajtások aromája különösen domináns, elnyomhatja a többi fűszer ízét. Az orvosi zsálya (Salvia officinalis) a rozmaringhoz hasonló, ugyancsak erős aromájú fűszer, óvatosan adagoljuk. Mindkét növény olaszos hatást kölcsönöz ételeinknek. Természetesen akár többféle fűszert is összevegyíthetünk. Ha túl vagyunk a választáson, ami általában a legbonyolultabb része az ecetkészítésnek- jöhet a kuruzslás.

Így készül a finom fűszerecet

Tuszkoljuk a morzsolt növénydarabkákat a csinos ecetes kancsóba, ízlés szerint, amíg úgy nem látjuk, hogy most már elég. Biztonságosan zárjuk le az üveget, majd helyezzük ecetünket egy napos ablakpárkányra, ahol 2-3 hét alatt az ecet átitatódik a fűszerek aromájával. Ha sietős a dolgunk, kihagyhatjuk a 2-3 hetes várakozást, helyette óvatosan a tűzhelyen is összefőzhetjük a keveréket. Már csak az van hátra, hogy az üveget ellássuk egy személyes kis cédulával és kész is a ragyogó meglepetés, akár barátnőnknek, akár saját magunknak.

Forrs: edenkert.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.