Ez a 4 legkevésbé jó tengeri étel az egészség szempontjából!

Tengeri ételek kardhaltól az osztrigáig

Ha szeretjük a tengeri herkentyűket, érdemes annak is utánajárnunk, mennyire egészséges egyik-másik fajta. A tengeri ételek általában tápanyagban gazdagok és egészségesek, de nem mindegyik – és nem bárhogyan elkészítve.

Aki a tengeri ételek híve, annak bizonyára megvannak a kedvencei. Sokat számít azonban, miként van elkészítve az a hal vagy egyéb tengeri herkentyű, s mi van benne – mindez ugyanis nagymértékben hozzájárul, egészségesnek tartjuk, vagy kevésbé.

Ha már tengeri étel, melyek számítanak a finom, ámbár kevésbé jó választásnak az egészséget tekintve?

Íme a lista.

1.Rántott, sült kardhal: nem számít, miként főzték vagy sütötték, a kardhalban jó eséllyel nagy mennyiségben van higany. Ha igen ritkán esszük ezt a tengeri ételt, nem probléma, ám ha sokat fogyasztunk belőle, károsíthatja az agyat és a veséket.

Terhes nőknél még vetélés is előfordulhat a hatására. A csecsemők és az idős emberek, illetve a gyenge immunrendszerrel bírók érzékenyek lehetnek a kardhalra. A cápa, a király makréla és a Mexikói öbölből származó tőkehal szintén sok higanyt tartalmaz.

2.”Fish and chips”: a népszerű tengeri étel sült halból és krumpliból készül, tehát eleve nem túl jó választás. A ketchup és a tartármártás ugyancsak zsírral, cukorral, kalóriával tölt fel minket. Ha megfőzzük a halat – például zabpelyhes bundában – és burgonyával esszük, sokkal kevesebb olajjal is fogyaszthatjuk. Ízesítsük citromlével!

3. Sushi: sokan szeretik és bizonyos dolgok miatt valóban remek ez a tengeri étel – sovány fehérjét és Omega-3 zsírsavat tartalmaz, cukorban, zsírban, kalóriában szegény. Ugyanakkor a nyers halat szakértő módon kell elkészíteni – a baktériumok és a paraziták a főzéssel nem feltétlenül tűnnek el.

Egy jó séf tudja csak, hogyan kell biztonságosan elkészíteni a sushit. Ráadásul, ha sokat eszünk belőle, a sushihoz használt halakban is túl sok higany lehet.

4.Nyers osztriga: fehérjét és cinket is fogyasztunk a nyers osztrigával, de fontos, hogy ezt a tengeri ételt mindig főzzük meg inkább! Ezzel megelőzhetjük a mérgezés lehetőségét, melyet a vibrio baktérium okoz – melegebb hónapokban ugyan sűrűbben fordul elő, de bármikor támadhat. A Hepatitis A fertőzés a kagylók esetében is kockázatot jelent.

Fontos! Amikor főzzük ezeket a tengeri halakat, herkentyűket, a tengeri étel nem tűnik mindig kellemes halillatúnak. Az sem mindenkinek esik jól, ha látja a már elpusztult hal szemét. Amennyiben problémáink vannak a szálkákkal, a filé jobb választás.

A halat addig kell főzni, amíg villával könnyedén szét nem jön a húsa.

Grillezve, sütve, főzve, gőzölve egyaránt fogyasztható.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.