Érdekességek a halolajról

A halolaj serkenti az agyműködést, és sok betegség megelőzhető ha fogyasztjuk.

A londoni Queen Mary, és az amerikai Harvard egyetemek közös kutatásában feltárták annak mechanizmusát, hogyan képes a halolaj olyan betegségeket megelőzni, mint a reumatoid artritis. A neves Nature szaklap számában közöltek szerint, a halolaj egyik összetevője, a DHA a szervezetben Resolvin D2-vé alakul, ez a molekula pedig csökkenti a gyulladásos folyamatokat, miközben – ellentétben a már piacon levő egyéb gyulladáscsökkentőkkel – nem gyengíti az immunrendszer működését.

,,Régóta tudtuk, hogy a halolaj jótékony hatású azoknál a betegségeknél, melyeknek gyulladásos folyamat az alapja. Ennek pontos mechanizmusát írta le munkacsoportunk a Resolvin D2 keletkezésének, szerkezetének és hatásának feltárásával.” – számol be a kutatás jelentőségéről Mauro Perretti, a Queen Mary Egyetem professzora.

A kutatók szerint ez a molekula nem csak az ízületi gyulladás, de számos más betegség – szepszis, stroke – ellen egyaránt ható új gyógyszerek alapja lehet, a gyulladás ugyanis számos betegség kialakulásában szerepet játszik.

Ilyenkor, a szervezet fertőzésekkel szembeni természetes védekezőképessége tévesen, a test saját szövetei ellen fordul. Laboratóriumi körülmények között, a Resolvin D2 a folyamat kritikus lépését, a fehérvérsejtek érfalhoz való hozzátapadását volt képes megakadályozni.

A halak fogyasztása javítja az agyműködést!

Egy tanulmány szerint, a fejlődő országokban élő idősek számára, akik rendszeresen esznek halat, kisebb az elbutulás (demencia) kockázata. A kutatók a Kínában, Indiában vagy az öt latin-amerikai ország egyikében élő, közel 15 000 vizsgált személynél azt találták, hogy a demencia előfordulása a halfogyasztás gyakoriságával arányosan csökkent.

A halfogyasztás és a demencia ritkább előfordulása közötti összefüggés akkor is megmaradt, amikor a kutatók jövedelem, képzettség és életmódbeli szokások alapján csoportosították a résztvevőket, ami arra utal, hogy az eltérésekért nem lehetnek pusztán a szociális és gazdasági különbségek a felelősek.

A kutatók ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a kutatásuk keresztmetszeti képet ad, ezért nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést. ,,További bizonyíték várható.” – írják közleményükben. A kutatás következő fázisában, amelynek során ezeket a személyeket hosszú időn keresztül követik, hogy megállapítsák, vajon a halfogyasztás összefügg-e a demencia kialakulásának kockázatával.

Ha nem a hal védi az elöregedő agyat, a kutatók úgy vélik, hogy az előnyök valószínűleg az omega-3 zsírsavak fogyasztásából származnak, amelyek a legnagyobb mennyiségben, az olajos halakban található, mint a lazac, a makréla és a tonhal.

Laboratóriumi kutatások szerint, az omega-3 zsírsavaknak számos olyan tulajdonságuk van, amelyek csökkentik a demencia kockázatát, ilyenek például az idegsejtek védelme, a gyulladáscsökkentés, és az Alzheimer-kóros pácienseknél megfigyelhető amiloid-lerakódások létrejöttének gátlása.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.