Hatékony a tonhal diéta?

A tonhaldiéta egy alacsony kalóriatartalmú, alacsony szénhidráttartalmú, fehérjedús étkezési terv, amelyet  egy Dave Draper nevű testépítő dolgozott ki. A lényege, hogy három napon keresztül elsősorban vizet és tonhalat kell fogyasztanod.

Ezután egy meghatározatlan ideig alacsony zsírtartalmú tejtermékeket, gyümölcsöt, baromfit és zöldségeket adhatsz hozzá. Ebben a fázisban a makrotápanyagok aránya 40% fehérje, 30% szénhidrát és 30% zsír legyen.

Bár úgy reklámozzák, mint a rossz táplálkozási szokások megtörésének és a gyors fogyás ösztönzésének módját, ez egy gyorsdiéta, amelyet nem támasztanak alá kutatások.


A tonhal diéta egy alacsony kalóriatartalmú, magas fehérjetartalmú étrend, amely elősegíti a gyors fogyást. 


Hogyan kell követni a tonhal diétát?
A diéta követéséhez három egymást követő napon keresztül csak tonhalat lehet enni.

A tonhalnak sima tonhalnak kell lennie – olaj, majonéz, ecet vagy fűszerek nélkül -, és elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy testsúlykilogrammonként 1,5 gramm fehérjét vigyünk be a szerveztbe naponta.

Ezenkívül naponta 2 liter vizet kell inni, és vitamin-, ásványi anyag- tartalmú kiegészítőket kell szedni.

Három nap elteltével adhatsz a tonhalhoz leveles zöld zöldségeket, párolt, nem keményítőtartalmú zöldségeket, gyümölcsöket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket és csirkét.

Bár nincs meghatározott időtartam, valószínűleg addig kell követned, amíg el nem éred a célsúlyodat, majd a gyors fogyás érdekében időről időre megismételheted.

A diéta egyéb változatai
Míg Draper terve szigorú és szabályozott, a különböző weboldalak némileg eltérő szabályokat kínálnak.

Sőt, sok ilyen adaptált diéta további ételeket is megenged, például keményítőtartalmú zöldségeket, gabonaféléket, cukrozatlan italokat, például kávét és teát, és más fehérjeforrásokat, például tojást.

Gyakori hibák, melyeket a legtöbben elkövetnek IR diéta során

A tonhaldiéta egy rendkívül szigorú program, amely alacsony kalóriatartalma miatt gyors fogyást okozhat.

Sajnos a kalóriakorlátozás lelassítja az anyagcserét és leépíthati az izomtömeget. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szervezeted szükségleteinél jóval kevesebbet fogyasztó rendszeres étkezés csökkenti a szervezeted által nyugalmi állapotában elégetett kalóriáinak számát. Ráadásul a súlyos kalóriaelvonás erős éhségérzetet válthat ki – és még súlygyarapodáshoz is vezethet, miután felhagysz a diétával.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.