Alvás világkonferencia 2013. Alváslét – életmód alakító

Sorozatunkban az alvásorvosok spanyolországi Valenciában tartott októberi világkonferenciáján szerzett tapasztalatairól számol be G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ vezetője.

A World Association of Sleep Medicine, az Alvásorvosok Világszövetsége  a magyarországi alváskultúra erősítése, kiterjesztése érdekében végzett munkáért Distinguished Activity Award elismerést, kiválósági díjat nyújtott át a magyar szakembernek.

Az alvásorvosok ötödik világtalálkozóján, a spanyolországi Valenciában 72 országból mintegy 1500  szakember, jórészt orvosok, tudományos kutatók, és az alváskultúrával foglalkozó civil szervezetek is részt vettek. – A részemre átadott díj, meglepetést keltett nekem, de nem volt váratlan – hangsúlyozta G. Németh György. – A New Yorki székhelyű Alvásorvosok Világszövetsége, a World Association of Sleep Medicine nemzetközi rendezvényére öt éve figyeltem fel. Felvettem velük a kapcsolatot, levelemben jeleztem: Magyarországon is szeretnénk megtartani egy hasonló rendezvényt.

Az_alvas_es_a_tulsuly_3 (1)

Választ nem kaptam, így a magunk erejéből, a hazai alvásorvosok és más, alváshoz kapcsolódó szakterületek kiválóságainak a meghívásával 2009-ben rendeztük meg az első budapesti Alvás Világnapja rendezvényt.Nagy visszhangja volt, a gyógyítói szakmán túl a széles közvélemény érdeklődését is felkeltette az esemény. Az ismert magyar szakember minderről írásban is beszámolt a világszervezet elnökének, aki az első időkben nem is válaszolt. O’Bryen  végül is a második évi rendezvényük után küldött elismerés-fél levelet, és további jó munkát kívánva.

A nemzetközi szervezet figyelme igazából a 2012. évi World Sleep Day Hungary-t követően erősödött meg. Ezen ugyanis két olyan témát helyeztek a rendezvénysorozat fókuszába, mint az elalvásos közlekedési balesetek magyarországi helyzete és a megelőzésük lehetőségei, valamint meghirdettek egy nemzetközi  alvásbarát programot. A Sleepfriendly Hotel program keretében kidolgoztak egy szigorú értékelési rendszert az alváshelyek, kiemelten a szálláshelyek alváskörülményeinek a minősítésére.

No, s ez a két téma megerősítette az egyébként közben négy földrészre kiterjedő világszervezet elnökségének a figyelmét. Mindezek alapján döntött úgy a bizottság, hogy az idén létrehozott kiválósági díjat, a Distinguished Activity Award elismerést elsőként nyújtja át a magyar szakembernek, valamint mellette még Spanyolország, Portugália és Bolívia képviselőjének.

(orvosikozpont.hu)

Forrás: