Valóban jó a Guinnes az izomépítésre és a szoptatós anyáknak?

De vajon tényleg felkerülhet ez a sűrű és laktató sör az egészséges italok listájára? Vagy a hírneve csak jó marketing? Utánajártunk a Guinness jó, kevésbé jó tulajdonságainak.

 

Amiben nagyon jó a Guinnes


Az eredeti Guinness a stout nevű sörtípus. A Stout egy sötét, felső erjesztésű sör – számos variációja létezik, beleértve a száraz stoutot, a zabpehely stoutot, a milk stoutot és az imperial stoutot. Nagy mennyiségű pörkölt árpát is tartalmaz, ez adja intenzív égetett ízét valamint a nagyon sötét, szinte fekete színét. És bár nem sorolnánk az egészséges italok közé, a stoutok általában joggal dicsekedhetnek táplálkozási előnyőkkel.
Charlie Bamforth, a Davis-i Kaliforniai Egyetem sörfőzési tudományok professzor emeritusa szerint a legtöbb sör jelentős mennyiségű antioxidánst, B-vitaminokat, szilíciumot (amely segíthet a csontritkulás elleni védelemben), oldható rostokat és prebiotikumokat tartalmaz, amelyek elősegítik a “jó” baktériumok szaporodását a bélrendszerben. A Guinness pedig a többi sörhöz viszonyítva még több tápanyagot tartalmaz.

Foto:pixabay.com


Kimutatták, hogy a sörök közül a Guinness tartalmazza a legtöbb folsavat. A folsav egy B-vitamin, amelyre a szervezetünknek szüksége van a DNS és más genetikai anyagok előállításához. A sejtek osztódásához is szükséges. Kutatások szerint a stoutok átlagosan 12,8 mikrogramm folsavat tartalmaznak, ami az ajánlott napi adag 3,2%-a.
Mivel a Guinness sok malátázatlan árpát tartalmaz, amelyben több a rost, mint a malátázott gabonában, ezért ez az egyik legmagasabb rosttartalmú sör is. 




Még egy jó hír a Guinnessről:

Gazdag ízvilága és sűrű állaga ellenére más sörökhöz képest a kalóriatartalma viszonylag alacsony. Egy Guinness Draught 125 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen: a Budweiser 145 kalória, Heineken 142 kalória, Samuel Adams Cream Stout pedig 189 kalória. A Guinness Extra Stout 149 kalóriát tartalmaz.
Ennek akkor van értelme, ha figyelembe vesszük, hogy a sörökben az alkohol a fő kalóriaforrás. A Guinness Draught alkoholtartalma alacsonyabb, 4,2 %, míg a Budweiser és a Heineken 5%-os.
Általánosságban elmondható, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás – vagyis a férfiak esetében napi két sör, nők esetében napi egy sör, nem több – védelmet nyújthat a szívbetegségek ellen. 

 

Ami nem olyan jó a Gunniesben


Sajnos a Guinness ettől még mindig alkohol. És mint tudjuk, az erős alkoholfogyasztás (férfiaknál heti 14 italnál, nőknél heti hét italnál több) és a mértéktelen ivás (férfiaknál öt vagy több ital, nőknél négy vagy több ital, körülbelül két órán belül) szintén számos egészségügyi problémával, többek között májbetegséggel, hasnyálmirigy-gyulladással és magas vérnyomással hozható összefüggésbe.

Sört inni edzés után? Miért?

Terhesség idején is jó a Guinnes?

Sok évtizeddel ezelőtt Írországban az orvos azt tanácsolta a terhes és szoptatós nőknek, hogy igyanak Guinness-t. Manapság azonban a szakértők óva intenek attól, hogy bármilyen alkohol tartalmú italt igyanak  a nők a terhesség alatt.

Az alkohol teratogén, vagyis olyan anyag, ami születési rendellenességeket okoz. Károsíthatja a magzat agyát és más szervrendszereket – mondta Dr. Erin Tracy, a Massachusetts General Hospital szülész-nőgyógyásza és a Harvard Medical School szülészet, nőgyógyászat és reproduktív nőgyógyászat docense. Nem ismerünk biztonságos alkoholadagot a terhesség alatt. 


Mi a helyzet a sörrel a szoptatás alatt?

“Nagy-Britanniában szinte már a kultúra része, hogy a Guinness fogyasztása jót tesz a szoptatós anyáknak” – mondta Karl Siebert, az élelmiszertudományi tanszék professor emeritusa, a Cornell Egyetem sörfőző programjának korábbi igazgatója.

A sört általában laktagógnak, azaz a szoptatás serkentőjének tekintették régen. Sőt, az irishtimes.com szerint Írországban a szoptató nőknek egykor napi egy üveg Guinness-t adtak a szülészeteken.
A Guinness Original (más néven Guinness Extra Stout) 1821-ben debütált, és egy ideig élő élesztőt tartalmazott, amelynek magas vastartalma volt, így akkoriban, még mielőtt teljesen megértették volna az alkohol hatásait, rendszeresen adták vérszegénység esetén, valamint a szoptatós anyáknak.
Egyes tanulmányok bizonyították, hogy a sör összetevői növelhetik a prolaktint, a tejtermeléshez szükséges hormont; mások ennek ellenkezőjét mutatták ki. A következtetésektől függetlenül sajnos az a tény, hogy a sör alkoholt tartalmaz, felülírja a tejserkentő tulajdonságait.
Az alkohol ugyanis átmenetileg gátolja a tejkilökődési reflexet és az általános tejellátást, különösen, ha nagy mennyiségben fogyasztják, mert a krónikus alkoholfogyasztás pedig tartósan csökkenti a tejellátást.

A Guinnes jót tesz az izmoknak?

Ha bárki abban a hitben él, hogy a Guinness fogyasztásának ilyenfajta egészségügyi előnyei vannak, akkor sajnos rossz hírt kell közölnünk. A hiedelmekkel ellentétben a Guinness nem fog izmot építeni vagy segíteni az influenzából való felgyógyulásban.

 

Forrás: Napidoktor.hu