Heti 3 sör és jön a kognitív hanyatlás?

Károsabb a szeszes ital, mint gondolnánk

Már heti 3 doboz sör elkortyolgatása összefüggésbe hozható a kognitív hanyatlással – az ivás összefüggésben áll a vas felhalmozódásával az agyban – közölte egy új tanulmány.

Az alkoholfogyasztás károsítja az agyat – ez régóta ismert tény. Most azonban egy nagyszabású, megfigyeléses tanulmány arra is rávilágított, hogy az ivás összefüggésben áll a vas felhalmozódásával az agyban – mindkét dolog a kognitív hanyatlás előidézője.

A kutatók meglévő brit Biobank-adatokat elemeztek a tanulmányhoz, összesen 20.729 emberét. Mint minden, ehhez hasonló megfigyeléses vizsgálatnál, levonhatók voltak asszociációk, ám az ok-okozati összefüggés meghatározását szükséges ellenőrzött vizsgálatokkal igazolni. Azonban az asszociációk is arra késztetik a szakembereket, hogy tovább kutassanak egy adott témában.

„Mióta elolvastam egy kisméretű tanulmányt arról, hogy az alkoholfüggő férfiaknál magasabb vasszintet figyeltek meg, érdekelt, hogy a vas valóban felelős-e az alkohollal összefüggő agykárosodásért. Kíváncsi voltam, előfordul-e hasonló jelenség a mértékletes ivóknál is” – mondta el dr. Anya Topiwala, az Oxfordi Egyetem Pszichiátriai Tanszékének munkatársa.

Hozzátette: következtetése alapján a megemelkedett vasszint olyan lehetséges mechanizmus, amellyel az alkohol károsíthatja az agyat és memóriazavarokhoz vezethet. A károsodás mechanizmusának megértése természetesen fontos, ha meg szeretnék védeni a betegeket.

A vizsgálat során elemzett személyek 48,6 százaléka volt nő, átlagéletkoruk 55 év. Az alanyok kérdőíveken számoltak be alkoholfogyasztásukról, a kutatók pedig végrehajtó jellegű funkciótesztek sorozatával értékelték a kognitív funkciókat – beleértve a nyomkövető tesztet, a rejtvényfeladatokkal tesztelt intelligenciát és a reakcióidőt, Snap kártyajátékon alapuló feladattal.

sör, alkohol

Fotó: 123rf.com

A soha nem ivók a teljes minta 2,7 százalékát tették ki.

Az átlagos alkoholfogyasztás körülbelül 17,5 egység volt hetente. Ez valamivel többet jelent, mint 7 doboz sör, körülbelül 8,5 közepes pohár bor vagy valamivel kevesebb, mint 18 pohár gin, rum, vodka, whisky, tequila vagy sambuca.

A kutatók MRI-vizsgálatok segítségével közvetetten mérték a vas jelenlétét az agyban. A kutatók elsődleges érdeklődési területei a bazális ganglion régiók voltak – ezek kapcsolódnak az érzelmi, kognitív és mozgással kapcsolatos funkciókhoz.

A tanulmányt a PLOS Medicine szaklap közölte.

A károsodás már néhány sörrel elindul

Azoknál az embereknél, akik hetente 7 vagy több egységnyi alkoholt isznak – mérsékelt mértékű fogyasztással – a vas fokozott felhalmozódását lehetett megfigyelni az agyban.

„Ebben a tanulmányban nem találtunk bizonyítékot arra, hogy magasabb a vas jelenléte 4 egységnyi vagy ennél kicsit több italnál; csupán 7 egység felett. Ez körülbelül három sör egy héten” – mondta dr. Topiwala. Ekkora mennyiség rendszeresen fogyasztva tehát már válthat ki hanyatlást.

Hozzátette: egy külön tanulmányban azonban találtak lineáris káros összefüggéseket, mivel nem volt bizonyíték arra, hogy nulla alkoholegység felett biztonságos a fogyasztás.  

A magasabb vasszinttel rendelkezőknek nagyobb valószínűséggel voltak kognitív problémái – mutatott rá az elemzés.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.