Ezeket az alkoholokat fogyaszthatják a gluténérzékenyek

Gluténmentes diéta mellett arra is figyelni kell, hogy milyen alkoholt fogyasztunk. Egyes alkoholok, koktélok ugyanis glutént tartalmaznak.

Drégely Anikó, a Budai Allergiaközpont dietetikusa elmondta, hogy mi az, amit kerülni kell, és mivel koccinthatunk gluténérzékenyként.

 

Gluténmentes sör

Az alkoholok között közismert, hogy a sör gabonaalapú, hiszen a „folyékony kenyér” legfontosabb alapanyaga a malátázott árpa vagy búza, zab, vagy akár rozs, kukorica vagy ezek keveréke is. Fontos tudni, hogy habár a felsoroltak közül a zab és a kukorica önmagában gluténmentes, ám a tárolás és a feldolgozás során szennyeződhet, ezért gluténérzékenyeknek kizárólag jelölten gluténmentes sört szabad fogyasztaniuk – hangsúlyozza Drégely Anikó.

 

Foto:123rf.com

 

A növekvő igényeket kiszolgálva az utóbbi években több gluténmentes sör is megjelent az áruházak mentes részlegének polcain, ezek közül válasszunk gluténérzékenyként.

 

Glutént tartalmazó alkoholok

Milyen alkoholt fogyaszthatok gluténérzékenyként? Gluténmentesnek akkor nevezhetünk egy élelmiszert, ha a gluténtartalma legfeljebb 20mg/kg. A gabonapárlatok a desztilláció során elérik ezt az értéket, vagyis ezáltal „gluténmentessé” válnak annak ellenére, hogy gabonából készülnek – magyarázza Drégely Anikó. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni az egyéni érzékenység kérdését, vagyis azt, hogy egyéntől függően a szervezet rosszul reagálhat erre a minimális gluténtartalomra is, különösen, ha egy este alatt esetleg több is fogy belőle.

 

Fotó: 123rf.com

 

Fentiek miatt gluténérzékenyek számára tiltólistásak a vodka, whiskey és gin, illetve a felhasználásukkal készült koktélok. Vodka és whiskey készülhet tisztán gluténmentes (GM) alapanyagból is, ám ezeket csak akkor fogyasszuk, ha a gyártó garantálja a gluténmentességet, vagyis jelölten GM termékek. Bizonyos alkoholos italok pontos összetevőit pedig nem ismerjük a titkos receptúrák miatt – például gyógynövényes alkoholos italok – ezeket ezért inkább ne fogyasszuk.

Elmúlhat a gluténérzékenység?

Alkoholok, amiket gluténérzékenyként fogyaszthatunk

Szerencsére bőven akad azért választék a gluténmentes oldalon is, így GM diéta mellett is koccinthatunk, ha az alábbi alkoholos italokból választunk: fehér, vörös, rozé borok, pezsgők, gyümölcs- és törkölypálinka, rum, brandy, szaké és tequila. A felsorolt alapanyagok felhasználásával készült koktélok – például Margarita vagy Mojito – fogyaszthatók gluténmentes diétában is, ám a koktélok kapcsán mindig érdemes az itallapról és pincértől érdeklődni a pontos összetevőkről.

 

Természetesen a gluténmentesség mellett, alkoholfogyasztás során a mértéket is tartsuk szem előtt!

Forrás: Budai Allergiaközpont


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.