Sört inni edzés után? Miért?

Egy kemény edzés után sok esetben megkívánunk korsó sört. A kutatók szerint ez természetes dolog. De jót tesz?

A mozgás és az alkohol egyaránt a mezokortikolimbikus központot, azaz az agy jutalmazó rendszerét stimulálja, így sokan érzik úgy sport után, hogy szeszre vágynak.

A testmozgás során természetes módon szerotonin és endorfin szabadul fel, ami egyfajta jutalom a jól végzett munkáért. Az alkohol ugyanakkor mesterséges jutalomként funkcionál, így talán nem meglepő, hogy az agy összeköti a kétféle jutalmat, ami ugyanarra a területre hat. Kiderült ugyanis, hogy azok, akik sokat sportolnak, gyakran többet is isznak, ráadásul akkor kívánják a szeszt a legjobban, ha épp keményebben edzettek a szokásosnál.

A Pennsylvania State University friss kutatása 150 tizenkilenc és nyolcvankilenc év közötti embert vizsgált egy 21 napos időszakon keresztül. Az alanyok minden nap végén beszámoltak arról, hogy milyen testmozgást végeztek, és fogyasztottak-e alkoholt. Az összefüggés itt egyértelmű volt, aki sokat mozgott, többet is ivott, és minél többet mozgott, a jelek szerint annál többet ivott. A University of Houston szakemberei szerint elsőre talán kicsit ellentmondásosnak tűnik, hogy épp az egészséges életmód elkötelezett hívei piálnak a legszívesebben, de mivel az edzés és az ivás is az agynak ugyanazt a központját – mezokortikolimbikus központot – stimulálja, az összefüggés abszolút világos.

Foto:pixabay.com

A tudósok azt is megállapították a Frontiers in Psychiatry című szaklapban publikált anyagban, hogy nem csak a jutalomközpontot, hanem az agy energia-anyagcseréjéért és stressz-válaszért felelős részeit is érinti mind a testmozgás, mind pedig az alkohol. Ha mértékkel fogyasztjuk nagy fizikai megterhelések után, szerencsére csak az örömérzetünket fokozza.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.