A sör vagy a bor egészségesebb?

Ne hagyja, hogy bárki meggyőzze, vagy eltántorítsa, az a lényeg, hogy ön melyiket kedveli jobban. 

Bizonyítékok alapján azonban a sör javára dől a mérleg. A sör egy csodálatos találmány – tele olyan vegyületekkel, amelyek jótékony hatással vannak az egészségre. A bor is hasonló, mivel mindkettő bioaktív vegyi anyagok komplex mixéből áll, amelyektől jól érezhetjük magunkat.

Ez egy egyéni dolog. A  vörösborra adott rossz reakciót a hisztaminnak tulajdoníthatjuk, ami kipirulást és fejfájást okozhat, attól függően, hogy a szervezet mennyire képes méregteleníteni. A sörben lévő tiramin ugyanezt okozhatja. Természetesen mindkettő ugyanúgy másnaposságot okozhat az alkoholtartalom miatt.

Foto:123rf.com

Ugyan a bor marketingje jobb, de akár sörről, akár borról van szó, kis mértékben mindkettő jót tesz olyan betegésgek ellen, mint  a szív,- és a cukorbetegség. Valószínűleg az alkohol, a fitokemikáliák (növényi vegyi anyagok) és az erjedési termékek kombinációja felelős az előnyökért.

Megjegyzés: Ez nem recept. Nem kell alkoholt fogyasztani a jó egészséghez, és természetesen bölcs dolog elkerülni annak, aki nem bírja jól. Egyes kutatók is azt mondják, hogy bármilyen mennyiségű alkohol esetében a hátrány több és nagyobb, mint az előny. Az alkoholfogyasztás számos okból – megnöveli a halálozással járó betegségek kockázatát, sőt még a legalacsonyabb szintű alkoholfogyasztás is a rákos megbetegedések, köztük a mellrák és a szájüregi rákok fokozott kockázatával jár.

Sört inni edzés után? Miért?

Sokat tudunk az alkohol hátrányairól. Vegyük az előnyöket. Kezdjük a sörrel. A sör egyedi tulajdonságairól tanultunk az iskolában is, kezdve a komlótartalommal. A komló a komlószőlő virága, és évezredek óta használják  a gyógyászatban az alvás, az emésztés és a női egészség támogatására. Mielőtt a komló betakarítását és feldolgozását gépesítették volna, megfigyelték, hogy az emberek eléggé elálmosodtak a munka közben. A sörben levő komló nyugtató hatása már bizonyított, de a gyomornak is jót tesz. 

Foto:123rf.com

A komló számos bioaktív vegyületet tartalmaz, köztük egyedülálló savakat, illóolajokat és polifenolokat. A komlósavak (humulonok és lupulonok) fontosak a sör jellegzetes keserű ízének kialakulásában. Minden sör tartalmaz komlót, bár a mennyiségek eltérőek. Az IPA erős, kesernyés ízét is ennek a vegyületnek köszönheti. A komlósavak és polifenolok – például a katechinek, epikatechinek, proantocianidinek és kvercetin – erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatásúak.

Sörterápiával a COVID miatti szaglásvesztés „gyógyításáért”

Az erjedés során az élesztő metabolizálja a fitokémiai anyagokat, így a keverék összetettebbé válik. Sörivás után pedig bélmikrobáink további átalakításokat végezhetnek. Például a komló – mint sok növény – gyenge, ösztrogénszerű aktivitású vegyületeket tartalmaz. A bélbaktériumok által végzett anyagcsere nagymértékben megnövelheti ezt az ösztrogénaktivitást.  Női komlószüretelők például menstruációs zavarokra panaszkodtak, és vannak bizonyítékok arra is, hogy az ösztrogénszerű vegyületek segíthetnek megelőzni a menopauza utáni csontritkulást.

Klinikai vizsgálatok pedig már bizonyították, hogy a sör miként támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Könnyű lenne résztvevőket toborozni, ha a sörivás követelmény! Néhány ilyen árulkodó kutatásban arra kértek férfiakat, hogy négy héten keresztül naponta igyanak sört, gint vagy alkoholmentes sört – természetesen mennyiség korlátozással -, a kísérlet négy héten át tartott. Az alkoholt ivóknak javult a vérkémiájuk, főként a vérzsírszintjük. Az alkoholmentes sört ivóknál azonban más hatások is jelentkeztek, például a szervezetükben lévő gyulladások csökkenése.

alkohol, ital, sör

Foto:pixabay.com

Ebben a kutatásban a sörnek volt egy másik érdekes hatása. A szervezet a vérből származó őssejtek segítségével képes helyreállítani a sérült artériákat. Ezek az őssejtek képesek újratelepíteni és helyreállítani az artériák bélését. A kutatók azt találták, hogy a vérben lévő őssejtek száma megnőtt, miután az alanyok sört vagy alkoholmentes sört ittak, de a gin fogyasztására ez nem volt igaz. A kutatók következtetése az volt, hogy a sörnek olyan előnyei vannak a szív egészségére nézve, amelyek a többi szeszes italoknak nem.

(Mielőtt túlságosan izgatottá válnánk, ne feledjük, hogy ezt az őssejtkutatást másoknak is meg kell ismételniük, hogy kiderüljön, megállja-e a helyét.)

Visszatérve az emésztésre, bár ez nem magyarázza meg, hogy a sör miért nyugtatja meg a gyomrot, a kutatások rávilágítottak arra, hogy a sör hogyan támogathatja az egészséges bélrendszert. A komlót többek között azért adják a sörhöz, mert tartósítószerként működik, segít megelőzni a nemkívánatos mikrobák elszaporodását. Így logikus, hogy a komló hatással lehet a bélflórára, a jelentések szerint elősegíti a hasznos bélbaktériumok fejlődését. Cserébe a bélbaktériumok segítenek lebontani a polifenolokat, hogy azok biológiailag jobban hozzáférhetővé váljanak számunkra. Az állatkísérletek azt bizonyították, hogy a komló javíthatja a bélrendszer egészségét az egészséges barrierfunkció elősegítésével és a gyulladás csökkentésével, valamint az anyagcserét és a vércukorszint szabályozását.

A sör vitaminok és ásványi anyagok forrása is. Niacint, folsavat, kolint, B-vitaminokat, valamint egy kis magnéziumot és káliumot biztosít. Egyes sörök jelentős mennyiségű krómot tartalmaznak, ami az inzulin működéséhez szükséges nyomelem.

És persze a sör számos étel tökéletes kísérője. A pizzánál és a sörnél sokak szerint nincs is jobb párosítás. 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.